Dolar 32,3276
Euro 35,0275
Altın 2.284,06
BİST 8.970,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 22°C
Açık
Tekirdağ
22°C
Açık
Cum 20°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C

BEYOĞLU KÖYÜ -4-

24 Mayıs 2022 13:49
A+
A-

KÖYÜN EN ESKİ AİLELERİ
Köyün en eski iki ailesi Bekir Ağa ve Mıstık Ağa aileleridir ki yine Kazım Ağalarda köyün soylu eski aileleri arasından sayılır.
Bekir Ağa ailesinden 1860’lı yıllarda doğan Halil Efendi (Bekir Ağa’nın çocuğu) İstanbul Süleymaniye Medresesinde okuyup Müderrisliğe kadar yükselen önemli şahsiyetlerimizden biri olup din ve fetva alimlerimizden biridir. Halil Efendi Sultan Reşat zamanında Şeyhülislam’ın yanında fetva şurasında bulunmuş fakat o güne kadar hiçbir padişah’ın karşı çıkmadığı, boyun eğdiği fetvalara Sultan Reşat karşı çıkınca (fetvaların değiştirilmesini istediğinde) bu görevinden kendi rızası ile köyüne (Beyoğlu’na) geri dönmüş ve ömrünün son yıllarını köyünde geçirdikten sonra 1927 yılında vefat etmiştir. Bugün Bekirağa ailesini “Saatçiler” lakabı ile anılan aile devam ettirmektedir. (Halil ve Mehmet Saatçilerin Çocukları)
EKONOMİ
Beyoğlu Köyü’nün ekonomisi tamamen tarım-hayvancılık ve yakın zamana kadar Ormancılığa dayanmaktadır. Nüfusuna göre yeterli, verimli içinden ve çevresinden geçen dereler sayesinde büyük bir kısmı sulanabilen topraklarında iyi ırk hayvanlarla yapılan süt ve besi hayvancılığı neticesinde Beyoğlu köyü tarımla iyi gelir elde edebilen ve iyi tarım yapan bir köy durumundadır. Köyün günlük süt üretimi 2 ton civarındadır.
Köyde koyun-keçi gibi küçükbaş hayvancılığıda yapılmaktadır. (köyde 600 koyun, 600 keçi ve 420 büyükbaş hayvan bulunmaktadır.)
Yetiştirdiği başlıca ürünler, buğday, arpa, mısır, ayçiçekve pancar gibi ürünlerdir.
Beyoğlu köyünde 1999 yılında kurulan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi köyün her türlü ihtiyaçlarını (market-gıda-mazot-gübre-tohum gibi ….) gidermede önemli bir rol oynamaktadır.
1970’li yıllardan itibaren Beyoğlu köyünden Şarköy-Malkara Tekirdağ ve İstanbul’a geniş çaplı göçler olmuştur. Fakat köyünü unutmayan Beyoğlulular 2005 yılında Tekirdağ’da Beyoğlu köyü Dayanışma ve Hizmet Derneğini kurarak köylerinin maddi ve manevi yönden kalkınmasına topluca katkıda bulunmaktadırlar.
Beyoğlu köyünden göç edipte özellikle Tekirdağ’a ve diğer şehirlere yerleşen önemli sayıda Beyoğlulu vardır. Tekirdağ’da 110 hane Malkara’da 8 hane İstanbul’da 3 hane, Şarköy’de 5 hane. Bugün bunlar Tekirdağ merkez ilçede önemli yer tutmaktadırlar. Sanayici, mermerci, esnaf, sanayi ustaları, işçiler, memurlar gibi…
EĞİTİM
Beyoğlu köyünde ilkokul 1939 yılında 3 sınıflı ve 1 Eğitmenli olarak açılmıştır.Köyün ilk Eğitmeni Osman YILDIZ’dır.1951’de 5 sınıflı hale getirilmiştir. Köy ilkokulu binası 1950’ de yapılmıştır. 1991 yılına kadar eğitim köyde verilirken öğrenci sayısının azalmasıyla taşımalı eğitime 1992’de geçilmiştir. Taşımalı eğitimde öğrenciler önce Sağlamtaş ilköğretime 1998-1999 Eğitim yılından itibarende Müstecep köyü ilköğretim okuluna taşınmaktadır. Taşınan öğrenci sayısı 30’dur.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR