FETİHLER UFKU TEKİRDAĞ – 4-
ESKİ TEKİRDAĞ EVLERİ
Kentler geçmişten kalanlarla, meydanlarıyla, sokaklarıyla, evleriyle tarihin bir resmigeçidi gibidirler. Geçmiş asırların tüm izlerini o eski kent dokusunun içinde görmek mümkündür. Tekirdağ geçmişten günümüze ulaşan eserleri ile büyük bir zenginliği içerisinde barındırmakta, şehrin hemen hemen her bir noktasında eski ahşap evlere ve konaklara rastlanmaktadır.
Tekirdağ’da cami, medrese, bedesten, han, hamam ve çeşme gibi eserler hep taştan yapılmıştır. Eski Tekirdağ evleri ahşaptan olup çoğu iki ya da üç kattır.
Eski Tekirdağ halkı zevk ehli tabiat sahibidirler. Halkın bu özelliğini evlerin cephesindeki tahta süsler ve iç süslemeler yansıtmaktadır. Akşamları büyük havuzlu ve her cins çiçekli bahçeler içinde yapılan zevk ve sefalar, düğün ve hamamlardaki eğlenceler sosyal hayatın bir parçasıdır.
TEKİRDAĞ MUTFAĞI-TEKİRDAĞ KÖFTESİ
Tekirdağ ve çevresine yerleşen vatandaşlar, Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa ve Murat Bey’le beraber yöremize göç eden Gazi Dervişler Ahı Dervişler ve Yörük, Türkmen dediğimiz vatandaşlarımızdan teşekkül etmiştir. 1854 yılından başlayarak günümüze kadar Kırım ve Balkan coğrafyasından binlerce vatandaşımız Tekirdağ ve yöresine yerleşmiştir. Bugünde Anadolu’nun çeşitli illerinden buraya göç devam etmektedir.
Yörenin yerli ahalisinin zengin mutfak kültürü karşısında göçmenlerin yemek kültürü de Tekirdağ içerisinde çok zengin bir mutfak kültürü oluşmasını sağlamıştır.
TEKİRDAĞ KÖFTESİ
Tekirdağ köftesini duymayan yoktur. Bu köftenin bir adı da ‘’Tat’’ köftesidir. Türkiye çapında üne sahip olan Tekirdağ köftesi Türkiye’nin dört bir yanına gönderilmektedir.
Köftenin yanında Tekirdağ’a has ‘’Peynir Helvası’’, ‘’Höşmerim’’, ’’Hayrabolu Peynir Tatlısı’’, ‘’ Bulama ’’ (üzüm şırasından yapılan bir tatlı çeşidi) Tekirdağ’ın ünlü yiyecekleridir.
TEKİRDAĞ RAKISI-ŞARABI VE BAĞLARI
Tekirdağ; tarihin ilk çağlarından itibaren bağcılığın çok zengin olduğu bir kenttir.
Tekirdağ-Kumbağ, Uçmakdere-Hoşköy-Mürefte ve Şarköy arası, Trakya bağlarının en yoğun olduğu bölgedir. Türkiye’nin şarap üretiminin yüzde 40’ı bu bölgede yapılır. Bölgede ilk şarap fabrikası 1931 yılında Tekirdağ merkezde kurulmuştur. Bugün bu bölgede irili ufaklı birçok şarap ve rakı fabrikası-imalathanesi bulunmaktadır. Özel sektöre ait Doluca, Gülerce, Melen, Sevilen, Kutman ve Bağcı şarap tesisleri de buradadır.
Şarköy’den başlayarak Uçmakdere’ye kadar uzanan tüm yamaçlar üzüm bağlarıyla kaplı…
TEKİRDAĞ RAKISI: Tekirdağ şarap ve içki fabrikasında üretilen Tekirdağ Rakısı diğer rakı türlerine göre daha kaliteli olarak üretiliyor. Ve tüm Türkiye’de büyük bir beğeni ve lezzet ile içiliyor…