Dolar 32,3687
Euro 34,9670
Altın 2.325,46
BİST 9.144,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Açık
Tekirdağ
20°C
Açık
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 19°C

FETİHLER UFKU TEKİRDAĞ – 5-

2 Temmuz 2022 17:08
A+
A-

DOĞA SPORLARI MERKEZİ OLMAYA ADAY ŞEHİR TEKİRDAĞ
Tekirdağ Marmara ve Karadeniz kıyı şeridinde güzel ve temiz sahilleri, doğal plajlarıyla bir turizm ve sayfiye şehridir. Fakat; bugüne kadar fazla gündeme getirilmemiş doğa sporları alanları ile de Tekirdağ ‘’Doğa Sporları’’ merkezi olmaya aday bir şehirdir.
“6 Mayıs Hıdırellez Kültür-Bahar Bayramı ve 1. Yamaç Paraşütü Şenliği ‘’ Tekirdağ Valisi Aydın Nezih DOĞAN’ın gayretleriyle büyük bir şenlik havasında kutlandı.
Gelin sizinle Tekirdağ’ın ‘’Doğa güzelliklerine’’ ve Hıdrellez Şenliklerinin yapıldığı Ganoslara bir yolculuk yapalım.
6 Mayıs Pazar sabahı şenliklerin yapılacağı ‘’Uçmakdere’’ köyüne doğru yola çıkıyoruz. Uçmakdere’nin Tekirdağ il merkezine uzaklığı 32 km dir. Yol güzergâhımızda sırasıyla Tekirdağ’ın gözde sayfiye yerlerinden Barbaros var. ‘’Barbaros’’ tarihi bir belde. Eski adıyla ‘’Bedizum, Panium’’ ilk çağda MÖ 6. ve 3. . yy’lar arası Yunanlıların bir kolonisi durumundaydı. Daha sonraki zamanlarda Romalıların, Bizanslıların yerleşim yeri haline gelen Barbaros, o günlerde ‘’Banades’’ adı ile anılıyordu. Osmanlılar Rumeli’ye geçip(1354) Tekirdağ’ı fethettiklerinde (1357) esas şehrin Barbaros’ta olduğu görülmüş. Bugünkü Tekirdağ şehri ise bir çiftlik görünümündeymiş.
Barbaros’un bir sayfiye beldesi olması kasabanın doğal zenginliği, temiz havası, bağları, bahçeleri ve tabii plajlarıyla bölge insanının ilgisini çekmiştir. Balıkçılık ve deniz ürünleri de beldenin en önemli geçim kaynaklarından birisi olmuştur.
Barbaros-Kumbağ yolu bağ ve bahçeler arasında devam ederken Kumbağ’a 2-3 km kala bir tercih yapmak zorunda kalacaksınız. Uçmakdere’ye ya Kumbağ yolunu takiben gideceksiniz ya da Naip köyü üzerinden… Eğer Kumbağ yolundan giderseniz Kumbağ’dan hemen sonra Tekir Dağları’na tırmanmaya başlayacak Tekirdağ İl Özel İdaresi’nin ağaçlandırdığı ve şimdi piknik alanı olarak kullanılan ormandan, Tekir Dağları’n yani Ganosların sırtlarından o güzelim mavi Marmara’yı eğer hava müsaitse sanki iki adım ötede duran adaların doyumsuz güzelliğini seyredeceksiniz. Karşınıza sarp-yamaç ve zaman zaman da yemyeşil vadiler çıkacak. Ama bence sizin tercihiniz bölgeye Naip üzerinden gitmek olsun. Naip yoluna saptığınız gibi karşınıza öncelikle bölgenin bağ-bahçelerini ve doğanın tabii yapısını bozan‘’Tuğla-kiremit fabrikalarıyla’’ karşılaşacaksınız ama moralinizi bozmaya gerek yok.
Naip Köyüne giriyoruz.
Naip: Tekirdağ’ın sebze-meyve bahçesidir (özellikle kiraz bahçeleri. . ) Köy meydanında asırlık çınar ağaçlarıyla karşılaşıyoruz. Yine köyün üretimi olan domates, karpuz, erik, biber ve patlıcanından alıp yolunuza devam edeceksiniz. Yol boyunca bağlarında bahçelerinde çalışan kadınlarımız, erkeklerimiz… Ve hala işine eşek sırtında giden köylülerimizi göreceksiniz.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR