HUNLAR – 2-
METE’NİN 35 Yıl süren hakanlığı sırasında milattan önce 209 ile 174 Devamlı fütuhat peşinden koşan Hun orduları batıdan Hazar denizinin kuzeyine doğuda Hint okyanusuna güneyde HİMALAYALARA kuzeyde Sibirya’ya kadar dayanan muazzam bir alana yayılmışlardı ve 26 Krallığı topraklarını ellerinde bulunduruyorlardı Dördüncü hakan KÜN yabgu zamanındaki yeni fetihlere imparatorluğun yüz ölçümü 20 Milyon kilometreyi aşmıştı.
Çin seddi Mete ordularını durduramamıştı. Nitekim yapılan akımlarla içeri girmişlerdi PETENG kalesinde 320 bin askerle muhasara edilen Çin hükümdarı KAO ti kuzey bölgelerini hunlara bırakmak ve vergi ödemeyi kabul etmek suretiyle kurtulabilmişti. Çinliler 58 Yıl müddetle bu vergiyi ödemek mecburiyetinde kalmışlardı.
İÇ KARIŞIKLIKLAR.
Savaşçı hunlarla savaşarak başa çıkamayacaklarını anlayan Çinliler Mete’nin ölümünden sonra siyası entrika yolunu denediler. Hunlara bağlı Türk beyliklerini kışkırtarak suikastlar düzenlediler ve memleketi içinden çökertecek karışıklıklara zemin hazırladılar. Ve Hunlarla Çinliler arasında 33 Yıl süren uzun ve yıpratıcı savaşlar oldu.
Artık memlekette birkaç kişi YABGULUĞUNU ilan ediyor sonra bir birleriyle kanlı mücadelelere girişmişlerdir. Bu iç savaşlar sırasında bir çok yabgu öldürülmüş. Bu durumdan faydalanan Çinliler vaktiyle kaybettikleri topraklarını geri almaya başlamışlardı. Nihayet milattan önce birinci asrın ortalarında memleket iki kardeşin elinde kaldı. Bunlardan HOHANŞA meşru yabgu olmasına rağmen ağabeyi ÇİÇİ 20 Yıl yabguluk iddiasında bulunmuş ve hemen hemen bütün Hun topraklarında hakimiyet sağlamıştı. Böylece Teoman ve Mete zamanlarında ki kudret noktasına yaklaşılmıştı.
Fakat iç savaşlar ve çok sert geçen kışta uğranılan kayıplar ÇİÇİ yabgunun kuvvetlerini azaltmıştı. Milattan önce 36 Yılında bugünkü evliya ata civarında 60 Bin kişilik bir Çin ordusunun saldırısına uğrayan ÇİÇİ Askerlerle birlikte çarpışa çarpışa ölmüştü. Ondan sonrada Hunların derlenip toparlanmaları mümkün olmadı. Devamı yarın.