HUNLAR -3- İkiye bölünüş
MİLATTAN SONRA 48 Yılında bir kısım kabileler asıl topluluktan koparak Çin sınırının hemen kuzeyinde Güney hun devletini kurdular. Çin nüfuzunu kabul eden bu hun devleti Siyen pi Türkleri ve Çin desteği ile kuzey hunlarına karşı kardeş kavgasına giriştiler.
Büyük Hun imparatorluğunun ikiye bölünüşü Siyen pi Türkleri ve Moğol kavimlerinin tazyiki kıtlık kuraklık ve sert geçen kış gibi sebepler yeni göç hareketlerinin başlamasına yol açmış kuzey Hunların yavaş yavaş batıya ve kuzey batıya çekildiler. Vardıkları yeni topraklar evvelce kendilerine tabi boyların bulundukları yerlerdi. Hunlar bunları da aralarına katarak yeni hayat sahalarına ilerlemeye devam ettiler. Bu arada Çin le olan münasebetlerini kesmediler ini kesmediler. On yıl süren kötü şartlar yüzünden milattan sonra 93. Yılında kuzey devleti dağıldı. Bu Hunların bir kısmı güney hunlarına bir kısmı da MANÇURYA da oturan SİYENPİLERE tabi oldular. Kuzey Hunların bir kısmı ise İRTİŞ ve bal kaş arasındaki bölgeye yerleşerek ÖRPEN Hunları adını aldılar ÖRPEN Hunları daha sonra batıya doğru ilerleyerek Avrupa ya ayak bastılar. Atilla kumandasın da bütün Avrupa yı titrettiler. Öte yanda güney Hunlarına sığınmış olan kuzey Hunları bunlarla pek anlaşamıyorlardı sayıca üstün oldukları için çıkardıkları isyanlar ancak Çinli Tibet lı. Ve Siyen pile rin yardımıyla bastırılabildi Güney Hunları da zamanla Çinin tam nüfuzu altına girdiler ve sonunda 216 Yılında tarih sahnesinden çekildiler.
Büyük Hun imparatorluğu ile onun devamı olan kuzey Hun devletinin dağılışına kadar bu tarihte Güney Hun devletinin yıkılışına kadar 13. Yabgu iş başında bulunmuştu.
SİYENPİLER. 216- 394.
Hunların yerini alan SİYENPİ hanedanı 178- yıl Türk hakanlığı tahtını elinde tuttu. İlk 19. Yılda SİYENPİ LERDEN iki ondan sonraki Siyen TABGAÇ hanedanından 14.yabgu saltanat sürdü.
SİYENPİLER BÜYÜK Türk imparatorluğu devrindeki sınırlara hiçbir zaman ulaşamadılar. Batıda hakimiyet sağlanamazken bir taraftan da Moğolların devlet idaresine iştirak payları çoğaldı. Ancak SİYENPİLERE tabi olan Hun yabgularından LİE U TSUNG Çin de giriştiği akınlarla Doğu Asya’da büyük yankılar uyandırdı. LİE TSUNG 311.YILINDA Çinin baş Şehri LOYANGI zapt etmiş imparator TSİN HUE Tİ de esir almıştı.