Dolar 32,3252
Euro 35,0770
Altın 2.299,48
BİST 8.986,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 22°C
Açık
Tekirdağ
22°C
Açık
Cum 20°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C

İKİ ÜLKE SAVAŞIR “KRİZİ” TÜRKİYE YAŞAR

5 Mart 2022 12:19
A+
A-

Rusya –Ukrayna savaşının başlayacağı ve bu savaşla birlikte gıda da yaşanacak krizin sinyalleri aylardır veriliyordu. Nitekim savaş başladı ve şu günlerde yaş meyve ve sebze ile hububatta yaşanan sorunlar ortaya çıkmaya başladı bile.
Türkiye’den yaş meyve ve sebze götüren TIR’lar Ukrayna üzeriden Rusya’ya geçiyordu, şu anda bu gerçekleştirilemiyor. Ukrayna’da limanlar da kapalı. Buradan da bir ticaret söz konusu değil. Ukrayna ve Rusya’ya gönderilemeyen bu ürünler, geri dönüyor. Bu da; iç piyasa da fiyatların artmasına ve üretici fiyatlarının düşmesine neden oluyor. Ziraat odaları, üretici fiyatlarının düşmesiyle üreticinin üretimi bırakacağına ve bunun sonucunda önümüzdeki aylarda yaş sebze ve meyve fiyatının aşırı yükselebileceğine dikkat çekiyor.
Türkiye’nin yaşanan bu krizden olumsuz etkilenecek olan ülkelerin başında olduğu çok açıktı. Ve buna rağmen alternatif pazarlara yönelmek için bunca zaman herhangi bir çalışma yapılmadı.
Sorun ne yazık ki bununla da bitmiyor. Dünyanın en büyük buğday ihracatçısı olan Rusya’nın Avrupa’nın tahıl ambarı olarak bilinen Ukrayna’ya saldırmasıyla birlikte zaten yüksek olan tarımsal ürünlerin fiyatını astronomik seviyelere yükseltecek gibi.
Çünkü Savaş başlayınca, buğday fiyatlarında büyük bir sıçrama yaşandı. Konunun uzmanları, Türkiye’nin 2020 yılında buğdayın tonunu ortalama 230 dolardan ithal ettiğini, 2021’de pandeminin de etkisiyle 297 dolara çıktığını kaydediyor. Şu anda ise 350 dolar seviyesine geldiğini belirtiyorlar.
Bu kriz aslında üretimin bir ülkenin bağımsızlığı için ne kadar önemli olduğunu da bir kez daha gözler önüne serdi; özellikle hububat konusunda. Bir zamanlar tahıl ambarı olan ülkemiz artık tahıl ürünlerini ithal ediyor maalesef. İthal eden bir ülke konumunda olunca da yaşanan herhangi bir kriz ,Türkiye’nin ekonomisini alt üst etmeye yetiyor.
Kendi üretim potansiyelini değerlendirebilen bir ülke olabiliriz. Doğru tarım politikalarıyla bunu gerçekleştirebilecek yetiye de sahibiz. Berektli topraklarımız, dört mevsimin yaşandığı bir coğrafyamız var. Ama bu imkanları değerlendirebilecek bir zihniyetimiz, politikamız ne yazık ki yok!

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
4 Temmuz 2023 10:08
23 Haziran 2023 09:35