O NE GÜZEL PASLAŞMA ÖYLE
Dalga geçiyorlar diye düşünüyorsunuz. Çünkü gözlerimizin içine bakarak hepimize, hiç aldırmadan, utanç sınırlarını çoktan aşarak mantığımızın alamayacağı sözler söylüyorlar. Hem de aleni, alemin önünde. Önce şaka diyorsunuz, sonra acı bir öfke iniyor ruhunuzdan.
Türkiye’nin en büyük işçi konfederasyonu olan TÜRK İŞ Başkanı Ergün Atalay asgari ücret 7 785 TL olsun dedi. Kamuoyu tepkisi yiyince en alt sınır bu rakam olsun diye düzeltmeye çalıştı.
İşçinin hakkını savunması gereken sendika başkanı, hiç bir vicdanlı insanın kabul etmeyeceği bu rakamı hangi cesaretle açıklıyor. Algı yaratıyor?
Kime neyi söyleteceklerini bilirler.
Bir gün sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı beklentinin 7 845 TL olduğunu açıkladı. Sağ olsun 60 TL arttırmış. Ne güzel ince ince işliyorlar. O ne güzel paslaşma öyle, öyle kıskandım ki. Yıllardır futbol oynarım böyle bir paslaşma trafiği içinde oyun kuramadık. İspanya milli takımı bunların eline su dökemez.
Her iki öneri de açlık sınırı bandında. Asgari ücret bu seviyeye geldiğinde açlık sınırı bir defa daha yükselecek, asgari ücret açlık sınırının altında kalacak. Hep aynı döngü.
Diz boyu sefalet. Nereden baksan ahmaklık.
Milyonlarca işçiyi ve yakınlarını yakından ilgilendiren asgari ücret bir iki hafta içinde açıklanacak.
Yaşam bu kadar pahalıyken, kiralar uçmuşken, emeği ile geçinenler günden güne ayakta kalmakta zorlanırken işçiler açlık sınırına mahkum ediliyor. Göz göre göre.
Açlık sınırında gezen, asgari ücretin ortalama ücret haline geldiği, sınıflar arası uçurumun derinleştiği bir zamanda, düşük ücret, sosyal haklardan yoksunluk pek çok toplumsal sorunun yaşanmasına yol açar. Sağlıklı bir toplum olma yolunu tıkar.
İnsanlığın büyük sorunlar yaşanmasının en önemli nedenlerinden biri ücretli emeğin siyasal ve sendikal düzeyde yeterince iyi temsil edilmemesidir.
İşçiyi savunması gereken bir sendika başkanı nasıl açlık sınırında zam isteyebilir? İnanılır gibi değil. Ama oluyor işte.
Toplumu bir arada tutan şey, işçilerin emeğidir, üretimidir. Bu emeğin toplumda saygınlığını yitirmiş olması hayra alamet değildir. Sonuç felaketlere çıkarır insanlığı.
Toplumun tüm üyeleri emeğin, alınterinin hakkı için duyarlı olmalıdır.