TEKİRDAĞ EĞİTİM VE TARİHİNE KISA BİR BAKIŞ -23-
İl Halk Eğitimi:
Tekirdağ Merkez İlçe Halk Eğitim binası 1908 İnkilabında İttihat ve Terakki Kulübü olarak Belediyece yaptırılmıştır. Bu bina uzun yıllar Tekirdağ kültür-sanat faaliyetlerinin de merkezi olmuştur.Bina 1989 yılında tamir edilerek daha kullanışlı hale getirilmiştir.
Tekirdağ ili merkez ilçesinde, Halk Eğitimi 1962 yılından bu yana halkımızın istek ve arzuları doğrultusunda yediden yetmişe herkese hizmet vermektedir.
Tekirdağ İli Halk Eğitimi hizmetleri aşağıdaki kurs faaliyetlerinde bulunmaktadır.
Mesleki ve Genel Bilgi Kursları
Sanayi Eğitimi Kursları
Sosyal Kültürel Faaliyetleri
Sosyal Kültürel Kursları
Okuma-Yazma Kursları
2001-2002 yılında 31 meslek dalında 59 adet kurs açılmış olup, AÇEV Projesi ilimizde uygulanmakta ve giderek yaygınlaşmaktadır.
Tekirdağ Halk Eğitim Merkezinde bugüne kadar 2917 kişi okuma-yazma belgesi, 7552 kişiye Mesleki ve Teknik Eğitim belgesi almıştır.
Halk Eğitim Başkanlığı bünyesinde 8 Halk Eğitim Merkezi (Çerkezköy-Çorlu-Malkara-Muratlı- Marmara Ereğlisi-Hayrabolu-Saray-Şarköy)faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu merkezlerde merkez ilçe dahil 93 öğretmen görev yapmaktadır.
İl Eğitim Araçları ve Donatım Merkezi (ASO) Müdürlüğü:
İlimizde Eğitim Araçları ve Donatım Merkezi şimdiki Namık Kemal İlköğretim Okulu I.kısmının bahçesinde yapılan barakalarda 1961 yılında “Öğretici ve Eğitici Filmler Başkanlığı” olarak faaliyete başlamıştır.15.01.1963 tarihinde “Eğitim Araçları Merkezi” adını almıştır.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve türdeki eğitim kurumları diğer kurum ve kuruluşların Eğitim Teknolojisinin gereği olan labaratuvar ve göze-kulağa hitap eden (GİYE) araçları ile gezici ekipler sayesinde merkez, ilçe ve köylerdeki okul ve kurumlarda gösteri yapıp, eğitim için gerekli olan ders araç ve gerecin temini ve öğretmenlere bunlarla ilgili kurslar açmak Eğitim Araçları ve Donatım Merkezinin görevleri arasındadır. Kurum 2005-2006 eğitim yılında kapatılmış bulunuyor.
Rehberlik Hizmetleri:
İlimizde biri Merkez ilçede, biride Çorlu ilçesinde olmak üzere 2 adet Rehberlik ve Araştırma Merkezi bulunmaktadır. Okul rehberlik hizmetlerinde 36 rehber öğretmenle özel eğitime muhtaç öğrencilerin tespiti, test taramaları ve yaygın bir kaynaştırma eğitimi ile 5 özel eğitim sınıf ve öğrenci başarısının arttırılmasına yönelik hizmetler görülmektedir. (merkez 2, Çorlu 1, Malkara 1, Muratlı 1)
Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü, Rehberlik Özel Eğitim ve Psikolojik danışma dallarında hizmetlerini sürdürmektedir.
Çağdaş Cumhuriyetin eğitim anlayışına göre, herkesin seviye ve kapasitesi doğrultusunda eğitim faaliyetlerinden yararlanması esası vardır.
Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü, bütün öğrencilere açık olup yapılan testler, çalışmalar öğrencinin duygu durumu ve verdiği bilgiler kesinlikle gizlilik esasına uygunluğu sağlanmaktadır.