TEKİRDAĞ EĞİTİM VE TARİHİNE KISA BİR BAKIŞ -6-
BU DÖNEMDE OLUŞTURULAN EĞİTİM KURUMLARI
Sıbyan Mektepleri: Sıbyan mektepleri, medreselerin öğrenci kaynağıdır. 1847 ve 1869 yıllarında çıkarılan yönergelerle, Sıbyan mekteplerinde çağdaş düzenlemeler yapılmaya çalışılmıştır. Eğitim süresi genel olarak 4 yıldır. Kız ve erkek çocukların okula gitmeleri zorunludur. Öğrenim yaşı ortalama olarak kızlar için 6-10, erkekler için 7-11 dir. Öğretim ağırlıklı olarak dini konulardır.
1847 yılında çıkarılan bir yönergeyle Sıbyan mektebi öğrencilerinin tümüne yazı yazma öğretilmeye başlanmıştır. Ancak araç ve gereç kullanımı 1869 yılından sonra Sıbyan mekteplerine girmiştir.
Rüştiyeler: Önceleri Sıbyan mekteplerinin bir karşılığı olarak kurulan rüştiyeler, Tanzimat döneminde bir orta öğretim kurumu olarak geliştirilmiştir. Eğitim süresi 4 yıldır. Devlete memur yetiştiren okullar olarak görülmüştür.
İdadiler: Bir orta öğretim kurumu olarak 1873 yılında açıldı. Rüştiye mezunlarını kabul eden bu okul, bugünkü lise karşılığı olan bir eğitim kurumuydu. Öğretim süresi 3 yıl olup eğitim dili Türkçe idi.
1884 yılından sonra idadilerin açılmasına hız verilmiştir. İdadiler daha ziyade Türk nüfusunun yoğun olduğu yerlerde açılmıştır.
Sultaniler: Fransa, Müslüman olmayanlar tebaanın da devam edebileceği bir okulun açılması için baskı yaptı. Bunun sonucunda Mekteb-i Sultani (Galatasaray Lisesi) açıldı (1868). Açılışta Fransa da yardım etti. Fransız öğretmenler gönderildi. Eğitim dili Fransızcaydı. Öğretime ilkokuldan başlanıyordu. Eğitim süresi önce on yıl sonra da dokuz yıl olarak belirlendi. Bu okul Türkiye’de açılan gerçek anlamda ilk liseydi.
KIZ ÖĞRENCİLER VE OKULLARI
Osmanlı eğitim sisteminde gördüğümüz en büyük aksaklık kız çocuklarının okutulmamasıydı. Sadece ‘’Sıbyan’’ mekteplerine gönderiliyor, orada da genel olarak doğru dürüst eğitim görmeden evlerine dönüyorlardı.
Kız çocuklarının okuma-yazma bilmesi belli ailelerin tekelinde bulunuyordu.
Yenileşme (Tanzimat) hareketleri bu yanlış anlayışı da kırmış ve kız çocuklarının Sıbyan mektebinde okumaları mecburiyeti getirilmiştir.