Dolar 32,3283
Euro 35,0825
Altın 2.307,85
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 22°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
22°C
Parçalı Bulutlu
Cum 20°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C

TÜRKİYE-YUNANİSTAN NÜFUS MÜBADELESİ TEKİRDAĞ VE SONUÇLARI -4-

27 Haziran 2022 13:51
A+
A-

VE… MÜBADELE’NİN BİTMEK , TÜKENMEK BİLMEYEN ACILARI…
Bu mübadele antlaşma sonucu Anadolu’dan yaklaşık 1 milyon 200 bin Ortodoks ve Rum, Yunanistan’a göçe tabi tutulurken, Yunanistan’dan Anadolu’ya yaklaşık 500 bin Müslüman göç etmek zorunda kaldı.
Kabul edilen Türk-Yunan nüfus mübadeleri ile tarihte ilk kez iki devlet azınlık sorunlarını çözmek için kendi halkının bir bölümünü zorunlu göçe tabi tutmuş oldu.Mübadele konusunda uluslar arası tepkiler de birbirinden farklı oldu.Bazıları, böyle bir göçün barbarca olduğunu ve tehlikeli bir örnek edeceğini söylerken, diğerleri ise, nu politikanın gerçekçi bir politika olduğunu savunacaktı .
Mübadelenin en önemli sonuçları ise psikolojik, sosyal ve ekonomikti. Yaklaşık 2 Milyona yakın insan doğup büyüdükleri toprakları terk etmek zorunda kaldılar ve durum psikolojik travmalara neden oldu. Rumların büyük bir kısmı Anadolu’yu kendi vatanları olarak görmekteydi ve isteksiz olarak topraklarını terk etmek zorunda kalmışlardı. Uyum sorunu özellikle Yunanistan’a göç eden Rumlar arasında daha şiddetli yaşanmış ve mübadillerin büyük çoğunluğu uyum sorunundan dolayı Avrupa ve Amerika’ya göç etmek zorunda kalacaklardı.
Yunanistan göçmenleri olarak değerleri dirilerek bu esasa göre yerleştirecekti. Göçmenler genellikle geldikleri yerlerin adını (örneğin : Yeni Malkara) alacaklar ve beraberinde getirdikleri kurumları ve kültürlerini buralarda yaşatmaya çalışacaklardı. Anadolu’dan gelen Rum göçenenlerin soyalsosyal ve kültürel geleneklerinin Yunan toplumundan farklılık göstermesi onların Yunan toplumu ile kaynaşmasını da önleyecekti…
Örneğin istemeden göç bazı Rumlar, Türk donanmasının Kasım 1936’da Malta’yı ziyaret edip dönüşte de Pine ve Atina’ya uğrayışı sırasında pek sıcak bir ilgi ve sevgiyle karşılamıştı. Türk askerlerini ağırlamak adeta birbirleri ile yarış ettiklerine tanık olunmuştu.İskeleye yanaşan her Türk motoru ve filikasının personeline göç etmek zorunda kaldıkları Türk kentlerinin ve kasabalarının adlarını bağırarak söylemek suretiyle hemşehri aradıklarında ve bulduklarında da tam anlamıyla bağırlarına bastıkları ,gerçekten görülmeye değer bir tablo yaratmıştı.
Nüfus mübadelesi sadece göçmenler arasında değil, aynı zamanda iki ülkenin ekonomik yapısında da önemli sonuçlar doğurdu. Türkiye’den ayrılar göçmenlerin çoğu tüccar , sanayici ve varlıklı insanlardı. Bu durum zaten büyük bir yıkım geçirmiş Türkiye ekonomisini daha da zor bir duruma soktu. Ancak Türkler süreç içinde, Rumların boşalttığı ticaret ve sanayi alanlarını doldurmaya başladı.
Yunanistan’a göç eden Rumlar ise yeni yurtlarında ekonomik sıkıntılar yaşadılar. Ekonomisi zaten bozuk olan Yunanistan için göçmenlerin gelişi yeni bir ekonomik yük oluşturdu. Buna karşın İstanbul, İzmir gibi ticaret merkezlerinden ellerinde büyük servetleri, uluslar arası mali deneyimleri, batı Avrupa ile ticari bağları ile gelen Rumlar , Yunan ekonomisine katkı sağladılar.
Kaynaklar (1) Tekirdağ ve çevresinde mübadele 90. Yıl
(2) Türkiye – Yunanistan nüfus mübadelesi vikipedi – özgür ansiklopedi
(3) Lozan Barış Ant. Göre Türk – Yunan nüfus mübadelesi ve Kanunu TBMM’de görüşülmesi
H. Cevahir Kayam.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR