YER YÜZÜNDE DİNLER
Eski İran’ın en büyük dini sayılan zerduşt dininin kurucusu zerduşt tur zerduştun efsanevi bir şahsiyeti vardır. Nerede ve hangi tarihte yaşadığı hakkında rivayetler biri birini tutmuyor. Hatta bazı din tarihçileri onun asla yaşamadığını ileri sürmüşler.
Milattan önce 660. Yılında yaşadığı kuvvetle tahmin edildiği Zerduştun hayat hikayesi Hazreti isaya benzer onun da babasız bir bakireden dünyaya geldiği söylenmektedir.
Zerduşt otuz yaşında tanrı Ahura Mazdanın ilahi Vahyine mazhar olmuş ve Peygamberlik vazifesine başlamıştır. Ve vatandaşlarına vaazlarda bulunmuş. Aileside bu konuda kendisine yardımcı olmuştur.
Zerdüştlüğün mukaddes kitabı Zend Avesta dır. Milattan sonra üçüncü yüz yılda toplanmış dördüncü yüz yılda kitabı olarak ilan edilmiştir. Araştırmacılara göre Avesta asıl kitabın adı olan muhtelif devirlere ait dini metinleri ihtiva eder.
Zerdüştlikte tek tanrı inancına oldukça yaklaşılmıştır. Ahura mazda parlak ihtişamlı çok büyük çok iyi çok güzel yaratandır. Çok bilge bir tanrıdır. Ta uzaklara güzellikler saçar. Bununla beraber Ahura mazdanın ölmez azizler diye adlandırılan yarı tanrı yardımcıları da vardır. Ayrıca Zerdüştlikte Dualizm inancı bulunur.
İyilik tanrısının yanında kötülük tanrısı da vardır. Bu dinde ahiret inancına da rastlanmaktadır. Zerdüşt te göre cennet ve cehennem vardır. Ahura mazdanın hakiki kulları cennete şeytanın taraftarları cehenneme giderler.
Zerdüştün ibadet ve ahlak görüşleri ise beş maddedir
1. Dünya iki düşman bölgeye ayrıldığı için durmadan mücadele etmek.
2. Ahura mazda ya samimiyetle ibadette bulunmak.
3. Yalan söylememek.
4. Ahura mazdanın galip gelmesi için çoğalmak maksadıyla evlenmek.
5. Temizliğe oldukça dikkat etmek..