Aile Hekimlerinin 5 günlük iş bırakma eylemi sona erdi
Aile hekimleri ve çalışanları, “eziyet yönetmeliği” olarak nitelendirdiği, “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği”ne karşı 5 gün iş bıraktı. Aile hekimlerinin iş bırakma eylemi cuma günü sona erdi.
Tekirdağ’da 2 Aralık’ta İl Sağlık Müdürlüğü, 3 Aralık’ta Tekirdağ Ağız ve Diş Hastanesi önünde, Çorlu’da 5 Aralık’ta Çorlu Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi önünde açıklama yaparak eylemlerini sürdüren Aile Hekimleri, 5 gün boyunca taleplerini aktardı.
Yönetmeliğe karşı çıkma nedenlerini anlatan Aile Hekimleri Derneği ve Hekim Birliği Sendikası Trakya Şubesi Başkanı Barış Gazi Karadeniz, yönetmeliğin aile hekimlerinin hastalara ve koruyucu hekimlik uygulamalarına yeterli zaman ayrılabilmesine fırsat vermediğini belirterek, “Kendi içinde taşıdığı çelişkili uygulamalar ile hekimlerle hastaları karşı karşıya getirerek şiddete zemin hazırlıyor. Belli ilaç gruplarının reçetelenmesini ve sevklerini sınırlayarak hekim bağımsızlığına müdahale ediliyor. Karmaşık hesaplamalar ile ulaşılması mümkün olmayan, ulaşılsa bile halk sağlığı için faydasız performans kriterleri içeriyor. Yapılan işin kalitesine değil sayısına değer veriliyor. Hekimlerin ve aile sağlığı çalışanlarının iş ve gelir güvencesini ortadan kaldırıyor. Aile Sağlığı Merkezinde ebe, hemşire eksikliğini gidermemekte, çalışma koşullarını iyileştirmiyor. Entegre aile sağlığı merkezlerinde çalışma şartlarını zorlaştırıyor. İstenen acil nöbet saatleri insanüstü bir çaba gerektirmiyor. Bu yönetmelik, aile hekimlerinin esas görevi olan koruyucu hekimlik faaliyetlerini neredeyse imkânsız hale getiriyor. Günün büyük bir kısmını raporlar, formlar ve gereksiz bürokrasiye harcamak zorunda bırakılan hekimler, hastalarına yeterince zaman ayıramıyor” diye konuştu.
“Bizler için adı zulüm yönetmeliği bu yönetmelik geri çekilmelidir” diyen Karadeniz, koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik gerekli düzenlemeleri içermediğine dikkat çekti. Aile hekimlerinin hastalara ve koruyucu hekimlik uygulamalarına yeterli zaman ayrılabilmesine fırsat verilmediğini dile getiren Karadeniz, “Kendi içinde taşıdığı çelişkili uygulamalar ile hekimlerle hastaları karşı karşıya getirerek şiddete zemin hazırlıyor. Aile Sağlığı Merkezinde ebe, hemşire eksikliğini gidermiyor, çalışma koşullarını iyileştirmiyor. Bu yönetmelik, aile hekimlerinin esas görevi olan koruyucu hekimlik faaliyetlerini neredeyse imkânsız hale getiriyor” ifadelerini kullandı.
TALEPLER İSE ŞU ŞEKİLDE:
- Sağlıkta şiddetin kronik bir sorun haline gelmesi ve hastanelerde güvenli bir çalışma ortamının sağlanması.
- “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği”nin geri çekilmesi talebi. Yönetmeliğin koruyucu sağlık hizmetlerine yeterince odaklanmadığı ve hekim bağımsızlığını tehdit ettiği belirtildi.
- Aile sağlığı merkezlerinde personel eksikliğinin giderilmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiği vurgulandı
Taleplerin karşılanmaması halinde eylemliklerine devam edeceklerini de aktaran Karadeniz, Sağlık Bakanlığı’na yönetmeliği geri çekmeleri için bir kez daha uyardı./NİLGÜN MAYİR
Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.