Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 21°C

Albayrak: “Hayvancılığa Cazibe Kazandırmaya Devam Edeceğiz”

Albayrak: “Hayvancılığa Cazibe  Kazandırmaya Devam Edeceğiz”
30 Mayıs 2021 23:14
A+
A-

Beş temel vizyonu arasında tarım ve hayvancılığa yer veren Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, hayata geçirdiği örnek projelerle kırsal kalkınmayı desteklemede öncü olmaya devam ediyor.
Çiftçilerin ve besicilerin yanında olan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin hayvancılık alanında hayata geçirdiği en önemli projelerden biri Mera Islahı ve Yönetimi Projesi oldu.
Söz konusu proje kapsamında ıslah edilen il genelindeki 113.000 dekar alanda büyük verim artışı yaşandı.
Türkiye’de bir belediye tarafından hayata geçirilen en büyük mera ıslah projesi olan Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesi kapsamına alınmış olan 113.000 dönüm mera alanında bahar mevsiminin gelişiyle birlikte meradaki mevcut bitkiler hızlı bir gelişim gösterdi. Yeşillenen meraları çiçek kokuları sardı.
Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesinin faydalarının en iyi şekilde görüldüğü yerlerden biri de Hayrabolu ilçesine bağlı Buzağcı Mahallesi oldu. 2020 yılında verim düzeyi oldukça düşük olan mera alanının proje kapsamına alınmasıyla 2021 yılı Şubat ayı itibariyle yapılan gübreleme sonrasında iki üç aylık gibi kısa bir sürede büyük verim artışı yaşandı.
Mera ıslahı öncesinde ve sonrasında çekilen iki ayrı fotoğrafla mera alanında yaşanan değişim ortaya konuldu. Gerçekleşen verim artışı meraların otlatma ve ot biçme faaliyetleri için daha elverişli hale gelmesini sağladı.
HAYVANCILIĞIN GİRDİ MALİYETLERİNİ AZALTAN VE BESİCİLER İÇİN KATMA DEĞER SAĞLAYAN BÜYÜK PROJE
İl mera varlığımızın %75’ine sahip 126 kırsal mahallenin 244.000 dönüm merasının 113.000 dönümüne (tüm mera alanlarının %35’i) 2.739.850 kg 20.20.0 kompoze gübre uygulaması yapıldı.
Yapılan iyileştirmeler ile dekar başına 50 kg’a kadar düşen ot verimliliği en az 4 kat artırılarak 200 kg seviyesine çıkarıldı.
Ayrıca iyileştirme çalışması yapılan mera alanlarının bir kısmına, otlatma faaliyetleri esnasında besi hayvanlarının gölgelik ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla akasya kümelerinden oluşan gölgelikler tesis edildi.
Öte yandan hayvanların merada su ihtiyaçlarının karşılaması amacıyla ortalama 7000-10.000 metreküp su toplama hacmine sahip 77 adet yeni, 20 adet mevcut hayvan içme suyu göletinin bakım onarımı ile 195 adet suvat tesisi yapıldı.
Başkan Kadir Albayrak: “Hayvancılığa Cazibe Kazandırmaya Devam Edeceğiz”
Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesi kapsamında yürütülen çalışmaları düzenli olarak yerinde takip eden Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, projede gelinen son durum ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Proje kapsamında toplam 3.386.241 TL yatırım yapıldı. Bununla beraber projenin uygulama döneminde ot veriminde 33.931.500 TL’lik artış elde edildi. Bu tek veri bile projenin ne kadar yerinde olduğunu ve ne denli büyük yarar sağladığını açık bir şekilde gösteriyor. Geçmişte olduğu gibi bundan sonra da çiftçilerimizin yanında olmaya ve hayvancılığa cazibe kazandırmaya devam edeceğiz” dedi.