HAYRABOLU DERESİ DE SANAYİ KURBANI OLDU
Yıllardır sanayi atıkları nedeniyle can çekişen Ergene Nehri’nin kara talihi kendisini besleyen ana kollarında da yaşanıyor. Sanayi Sitesi Kooperatifinin hemen yanı başındaki Hayrabolu Deresi ağır metallerden dolayı nefes alamıyor. Balık ölümlerinin yaşandığı, farklı kuş türlerinin beslendiği dere kaderine terk edilmiş durumda.
TEKİRDAĞ SU FAKİRİ BİR KENT AMA…
Tekirdağ’ın su fakiri bir kent olduğu bilinmesine rağmen ne yazık ki yer üstü ve yer altı suları hunharca kullanılmaya devam ediliyor. Tekirdağ’ın en önemli nehri Ergene yıllardır sanayi tarafından bırakılan ağır metaller nedeniyle zehir akarken; aynı tablo ne yazık ki kendisini besleyen ana damarlardan biri olan Hayrabolu Deresi’nde de yaşanıyor.
GÖRENLERİN VİCDANI SIZLIYOR
Hayrabolu ilçe merkezinden geçerek, kuzeyde Ergene ırmağına dökülen ve Ergene ırmağının önemli kollarından biri olan Hayrabolu Deresinin içler acısı tablosu görenlerin vicdanını sızlatıyor. Organize Sanayi Bölgesi(OSB)’nin hemen yanı başında yer aldığı için salınan kimyasal atıklar dolayısıyla dere zift gibi akarken, balıklar nefes alamadığı için can çekişiyor. Çok sayıda balık ölümünün yaşandığı görülen dereden, kuşlar ve farklı canlı türleri de besleniyor.
Yoğun kokuya da neden olan kimyasal atıklar dolayısıyla nefes almak da zorlaşırken; dere, insan sağlığını da tehdit ediyor.
TARİHİ KÖPRÜ TURİZMİN GÖZ BEBEĞİ OLMASI GEREKİRKEN…
Derenin üzerinde ayrıca tarih öneme sahip bir köprüde bulunuyor. 1859 yılında Vali Ahmet Ataullah Bey tarafından yaptırılan Hacılar Köprüsü, turizmin göz bebeği olması gerekirken, maalesef dere gibi o da kaderine terk edildi.
YETKİLİLER NEREDE?
Herkesin gözü önünde OSB bölgesinden atılan kimyasal atıklara karşı yetkililerin duyarsızlığı ise pes dedirtiyor. Hiçbir denetimin yapılmadığı, önlemin alınmadığı OSB atıkları konusunda çözüm bekleniyor./ELÇİN YILDIRAL
,
Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.