Dolar 36,6866
Euro 39,9378
Altın 3.518,75
BİST 10.840,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 19°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
19°C
Az Bulutlu
Pts 7°C
Sal 7°C
Çar 11°C
Per 12°C

KEŞKEK DEDE ORMANI İÇİN ‘DOĞAL SİT’ BAŞVURUSU

KEŞKEK DEDE ORMANI İÇİN ‘DOĞAL SİT’ BAŞVURUSU
21 Ekim 2024 11:38

Kırklareli Kent Konseyi, Keşkek Dede Ormanlık Alanı’nın  Doğal Sit Alanı  olarak tescillenmesi için başvuru yaptı. Başvuruda Keşkek Dede Ormanı’nın  doğal güzelliklerinin yanı sıra  tarihi ve kültürel önemine de vurgu yapıldı.

Kırklareli Bayramdere Köyünde yer alan 2 bin 366 parsel alana sahip Keşkek Dede Ormanı için Kırklareli Kent Konseyi hareke geçti. Doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel varlıkları ile de ön plana  çıkan Keşkek Dede Ormanı’nın doğal sit alanı olabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne resmi başvuruda bulundu.

Bölgedeki kültürel ve tarihi değerlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla yapılan başvuruda, “Doğal sit alanı statüsü, alanın ekolojik ve doğal özelliklerinin korunmasını sağlamak için önem taşımaktadır. Bu başvuru doğrultusunda bölgenin doğal yapısının korunarak, çevresel tehditlerden uzak tutulması ve sürdürülebilir bir koruma politikasının geliştirilmesi amaçlanmaktadır” denildi.

Kırklareli Kent Konseyi başvurunun ardından sahada incelemelerde bulundu.

YILLARDIR TEK BİR AĞAÇ DAHİ KESİLMEDİ

Kırklareli’nin Bayramdere köyünde bulunan Keşkek Dede Ormanı ile ilgili ilginç efsanede bulunuyor. yıllardır köylüler tarafından sıkı bir şekilde korunan ormanda, tek bir ağaç kesimine izin verilmiyor. İddiaya göre, köye 1800’lü yıllarda ilk yerleşenler, köyün ihtiyaçlarını cenaze için mezar tahtası, cami, okul veya köy yararına kullanılmak şartıyla bir ormanlık alan oluştururlar, köyün ihtiyaçları karşılandıktan sonra sınırlarını işaretleyip, okunan dualarla tek bir ağaç kesilmemesi kararı alınıp, o günden sonra ağaç kesilmez. Ormanlık alana da duayı okuyan Keşkek Dede adı verilir.

/NİLGÜN MAYİR

Haberler