Dolar 32,3652
Euro 34,9704
Altın 2.323,66
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Parçalı Bulutlu
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 19°C

“Sarı Cücelik Virüs Hastalıkları ile Mücadelede” Kitabı NKÜ Rektörüne Takdim Edildi

“Sarı Cücelik Virüs Hastalıkları ile Mücadelede”  Kitabı NKÜ Rektörüne Takdim Edildi
25 Haziran 2021 13:07
A+
A-

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İLBAĞI son zamanlarda özellikle Trakya Bölgesindeki çiftçilerin sarı cücelik virüs hastalıkları ile mücadelesinde yol gösterici olan “Sarı Cücelik Virüs Hastalıkları ile Mücadelede” kitabını Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN’e takdim etti.
Kitap ile ilgili Rektör Prof. Dr. Mümin ŞAHİN’e bilgi veren Prof. Dr. Havva İLBAĞI, Son yıllarda Trakya Bölgesi başta olmak üzere Türkiye’nin tahıl üretimi yapılan alanlarında epidemiler oluşturan Sarı cücelik virüs hastalıkları tahılların verim ve kalitesinde önemli kayıplara neden olduğunu aktararak, 1999 yılından itibaren zaman zaman ortaya çıkan epidemiler özellikle 2016 yılında Edirne ili başta olmak üzere Türkiye’nin tahıl üretimi yapılan tarlalarında görülerek üründe ekonomik kayıplara neden olduğunu söyledi. Prof. Dr. Havva İLBAĞI “Son derece büyük önem taşıyan söz konusu virüs hastalıkları ile mücadele yöntemleri 2009-2013 yılları arasında Tekirdağ Valiliği, İl Özel İdaresi tarafından desteklenen proje ile saptanmış olup, 2012-2013 yılı üretim döneminde Tekirdağ Önder Çiftçi Derneği ve 2017 yılında ise Uzunköprü Ticaret Borsası tarafından basılan yaklaşık 15.000 adet çiftçi broşürleri ile konferans ve seminerlerle Trakya çiftçisine bu hastalıklar ile mücadele yöntemleri benimsetilmektedir. Nitekim bu sayede Tekirdağ ili başta olmak üzere Trakya Bölgesinin tahıl üretim alanlarında Sarı cücelik virüs hastalıkları ile mücadelede başarı sağlanmaktadır. Bu doğrultuda, hazırlamış olduğum kitabın Türkiye’de tahıl üretim alanlarında görülen ve epidemi (salgın) oluşturan Sarı cücelik virüs hastalıklarıyla mücadeleye ışık tutacağı ve ülkemizde bu konu ile ilgili ihtiyaç duyulan önemli bir boşluğu gidereceği inancını taşımaktayım.” dedi.
Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin dinamik bir eğitim kurumu olmasının yanında bölge halkının sorunlarına da çözüm bularak kalkınmaya destek verdiği için gurur duyduğunu belirtti. Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, bölge çiftçisinin üretimine fayda sağlayan çalışmalarından ötürü Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İLBAĞI’yı tebrik ederek, başarılarının devamını diledi.