TEKİRDAĞLI ÜRETİCİLERDEN ÇAĞRI: ÇİĞ SÜT FİYATI 18 LİRA OLMALI!

Ulusal Süt Konseyi’nin tavsiye ettiği 14 lira 65 kuruş olan çiğ inek sütü fiyatı, gittikçe maliyetler karşısında yetersiz kaldı. Tekirdağlı süt üreticileri, çiğ süt fiyatının en az 18 lira olması gerektiğini söyledi.
1 Haziran Dünya Süt Günü’nde Türkiye’de besicilik ve çiğ sütte kriz yaşanıyor. Ulusal Süt Konseyi çiğ süt tavsiye fiyatını 1 Mayıs itibariyle 14 lira 65 kuruş olarak belirledi. Tekirdağlı üreticiler ise belirlenen fiyatın maliyetlerini zor karşıladığını dile getirerek, üreticinin az da olsa para kazanabilmesi için çiğ sütün fiyatının en az 18 lira olması gerektiğinin altını çizdi.
Tavsiye fiyatıyla süt ineklerinin kesime gitmeye devam edeceğini dile getiren üreticiler, hem sütçülüğün hem de hayvancılığın devam etmesi için üreticinin para kazanması gerektiğini kaydetti.
BESİCİ CEYHAN: YEMİN FİYATI 600 LİRA
Tekirdağ’da besicilik ve süt üreticiliği yaparak geçimini sağlayan Mehmet Ceyhan, yem fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek, “Geçen yıl yemin çuvalı 250 liraydı, şimdi 600 lira oldu” dedi.
MASRAFLAR ARTTI
Veteriner, ilaç, işçilik masraflarında da büyük artış yaşandığını söyleyen Ceyhan, “Geçen yıl 100-150 liraya aldığımız ilaç bu yıl 350-400 TL arasında. Bakıcı aylığı yarı oranında arttı. Bu artışlar hayvan maliyetine de yansıdı” diye konuştu.
ET VE SÜT KRİZİ YAŞANACAK
Yeme verilen desteğin çok az olduğunu dile getiren Ceyhan, yemin sübvanse edilmesi gerektiğini belirterek, çiğ süt fiyatının ise en az 18 lira olması gerektiğini ifade etti.
Raflarda sütün litre fiyatının arttığını söyleyen Ceyhan, “Üreticiler ise hayvanını satmak zorunda kalıyor. Türkiye’de hayvancılık bitiyor. İlerleyen yıllarda et ve süt krizi yaşanacak” dedi.
BESİCİ YALÇIN: YURTDIŞI İTHALLERİ SEKTÖRÜ BİTİRME NOKTASINA GETİRDİ
Besici Ali Yalçın ise, 20 yıldır bu sektörde olduğunu belirterek, “Bu kadar zor durumda olduğumuz bir dönemi hiç hatırlamıyorum”diye belirtti.
Önceki yıllarda köylerde hemen herkesin evinde büyük ya da küçükbaş hayvanı vardı. Geçimini çok rahat sağlıyordu. Ancak son yıllarda yurt dışından getirilen ithal inekler, etler ile sektörü bitirme noktasına getirdi. girdi. Yurt dışındaki besiciler bizden daha kıymetli oldu. Üreticilerin çoğu hayvanlarını satmak zorunda kaldı. Et ve süt para etmiyor çünkü.
Hükümet, maliyetlerimizi karşılamalı. Özellikle de yem konusunda bizleri sübvanse etmeli. Hayvancılığın ayağa kaldırılması için tüm önlemleri almalı” ifadelerini kullandı.
TÜSEDAD ÜLKE HAYVANCILIĞI İÇİN CİDDİ SORUNLARA YOL AÇABİLİR!
Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) çiğ süt fiyatlarındaki artışın yetersiz olduğunu ve bu durumun ülke hayvancılığı için ciddi sorunlara yol açabileceği uyarısında bulundu. TÜSEDAD, enflasyonun %68,50 seviyesinde olduğu ve yem ham maddelerinin büyük bir kısmının ithal edildiği bir ortamda, bu artışın yeterli olmadığını savundu.
TÜSEDAD’a göre, süt ve et üretimi birbirine bağlı iki sektör olup, maliyetin altında satış yapan üreticilerin hayvanlarını kesmek zorunda kaldığı ve bu durumun net bir şekilde algılandığı belirtildi.
Ayrıca, çiğ sütü işleyen sanayicilerin, USK’nın tavsiye ettiği fiyatları dikkate almayarak, Mart ve Nisan ayları için ve hatta Mayıs ayı için fiyat düşürme politikası izlediği ve bu durumun üreticiler üzerinde baskı oluşturduğu vurgulandı. TÜSEDAD, üreticilerin bu baskı altında ezilerek zararına satış yapmak yerine dişi hayvanlarını kesmek zorunda kaldığını ve bu durumun kırmızı et fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu belirtti. /ELÇİN YILDIRAL