Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 21°C

Tekirdağlı Çiftçiler: Yolun sonuna geldik!

Tekirdağlı Çiftçiler: Yolun sonuna geldik!
18 Aralık 2021 10:58 | Son Güncellenme: 18 Aralık 2021 21:57
A+
A-

Tekirdağlı Çiftçiler: Yolun sonuna geldik!
Son dönemde dövize bağlı olarak fiyatları artan; gübre, mazot ve zirai ilaçlar çiftçinin belini iyice büktü. Tekirdağ’ın Soylu Mahallesi’ndeki (köyü) çiftçiler, “Artık yolun sonundayız” sözleriyle içinde bulundukları durumu özetledi.
Dolar kurunun hızla artmasıyla çiftçi girdileri de astronomik rakamlara ulaştı. Çiftçinin en çok kullandığı 5 gübre çeşidindeki son bir yıllık fiyat artışı yaklaşık olarak yüzde 142 ile yüzde 91 arasında seyrediyor. Hal böyle olunca çiftçiler gübreye erişemiyor ve başta buğday olmak üzere ürününü ekerken atılması gereken gübreyi yeteri kadar kullanamıyor. Gübre kullanımının azaltılması ise önümüzdeki sezon ciddi rekolte kaybı anlamına geliyor.
MAZOT 10 TL’Yİ GEÇTİ
Zamlar sadece bu kadarla da sınırlı kalmadı. Döviz kuru mazot fiyatını da yükseltti ve şu günlerde mazot 10 lirayı geçmiş bulunuyor. Zirai ilaçlarda ise fiyatlar kura bağlı olarak her an değişkenlik gösteriyor. Tarım ilaçları satan firmalar, kurdaki yukarı yönlü sert yükselişlerin, ham madde fiyatlarını da yukarı doğru çektiğini ve artık fiyat belirleyemediklerini belirtiyorlar.
Ortaya çıkan bu tablo ise çiftçileri kara kara düşündürüyor. Tekirdağ’ın Soylu Mahallesi’ndeki (köyü) çiftçiler, “Artık çiftçililik yapamıyoruz” diyerek, tepkilerini dile getirdi, en çok da gübreden dert yandı.
‘ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ AMA MALİYET ARTIYOR’
Çiftçi Ahmet Tandır, “Zaten girdi maliyetleri yüksekti, doların yükselmesi ile daha kötü günler yaşıyoruz ” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Her yıl sorunlarla baş etmek zorunda kalıyoruz. Ya mazot, ya ilaç ya tohum fiyatları artıyor, bu yıl da en çok gübre bizleri perişan etti. Geçen yıl 2,5 bin TL’ye aldığımız gübre bu yıl 6 bin Tl’yi buluyor. Gübre alamaz duruma geldik. Gübre olmazsa ekinler nasıl büyüyecek, nasıl verim alınacak? Çiftçinin alım gücü düştü ama maliyeti arttı. Bu masraflar nasıl karşılanacak. Her sene borçluyuz. Daha 2020 yılına ait destekleri alamadık. Ne zaman verileceği belli değil.”
Buğdaya gübre veremedikleri takdirde rekoltede düşüş olabileceğini söyleyen Tandır, “O zaman asıl çiftçinin halini görün. Bir de hükümet buğdayı 4 bin TL’nin altında verirse, işte o zaman batarız. Zaten daha buğday fiyatları açıklanmadan yurt dışından buğday getiriliyor. Bizim buğdaylar iyice değersizleşiyor” diye konuştu.
‘HÜKÜMET GİRDİ FİYATLARINI DÜŞÜRMELİ’
Çiftçi Hasan Öztürk ise, Gübre fiyatlarının yanı sıra mazot fiyatlarından dem vuruyor. “Mazotun litresi 10 lirayı geçti” diyen Öztürk, “Bir dönümde 5-6 litre mazot yakılıyor. Bir traktör bir günde 6 saat çalışıyor. Mazot dayanmaz ki bu kadar çalışmaya. Ne yapacağımızı bilmiyoruz artık. Yolun sonuna geldik. Hükümet gübre fiyatlarını indirmeli, destekleri artırmalı ve zamanında vermeli. Mazot girdileri de rahatlatılmalı” ifadelerini kullandı.

GÜBRE FİYATLARI
Tarım Kredi Kooperatifi gübre fiyatları şu şekilde;
• DAP 2.200 TL’den 8.100 TL’ye.
• ÜRE 1.800 TL’den 9.120 TL’ye.
• CAN 1.000 TL’den 5.856 TL’ye çıktı.
Gelen son zamla birlikte; DAP gübresi de ton fiyatı 7950 TL’den 8100 TL’ye yükseldi.
ÜRE gübre fiyatı 9 bin 120 TL/Ton, 50 kg’lık üre gübre çuval fiyatı 450 TL.
Yüzde 26 azotlu CAN gübre 5 bin 856 TL/Ton.
20-20 gübre 560 dolar oldu. Üre gübresinin TL olarak tonu 9120 bin lira olurken, bir çuval gübre fiyatı ise 456 liraya çıkmış oldu.

TEMMUZ AYINDAKİ  TÜİK ORANLARI

Temmuz ayında tarım  girdi fiyatlarında en yüksek seviye görülmüştü.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK açıkladığı verilere göre, tarımsal girdi fiyatları Temmuz ayında yıllık bazda yüzde 29,38 arttı. Bu artışla, 2016 yılında başlatılan tarımsal girdi fiyat endeksi, şimdiye dek en yüksek seviyesini gördü.
ELÇİN YILDIRAL/Özel Haber