Dolar 32,2033
Euro 35,0465
Altın 2.528,08
BİST 10.719,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 23°C
Açık
Tekirdağ
23°C
Açık
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 23°C
Cum 24°C

EĞİTİM SEN BAKAN TEKİN’İN SÖZLERİNİ PROTESTO ETTİ

EĞİTİM SEN BAKAN TEKİN’İN SÖZLERİNİ PROTESTO ETTİ
23 Aralık 2023 10:07
A+
A-

Eğitim Sen Tekirdağ Şubesi,  Bakan Yusuf Tekin’in “Tarikat ve cemaatlerle protokol yapmaya devam edeceğiz” sözlerine “Eğitim sistemi protokoller üzerinden tarikat ve cemaatlere teslim edilemez” diyerek tepki gösterdi.

Eğitim Sen Tekirdağ Şubesi, Hasan Ali Yücel Meydanı’nda yaptığı açıklama ile  Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in “Tarikat ve cemaatlerle protokol yapmaya devam edeceğiz” sözlerine tepki gösterdi.

‘ARTIK PROTOKOLE BİLE GEREK DUYMUYORLAR’

İlk olarak söz alan Eğitim Sen Tekirdağ Şube Başkanı Oktay Özçelik, Zor bir dönemden geçildiğini belirterek, eğitim alanında yaşanan zorlukları aktardı. Eğitim alanında tarikatlara ve cemaatlere yol açan hukuki düzenlemeler yapan iktidarın artık protokol imzalamaya dahi gerek duymadan tüm dini cemaatlerin vakıfların okullarda faaliyet göstermesine olanak sağladığını ifade eden Özçelik,  Önce yasa ile alan açtılar ardından cemaatler ve tarikatlar okullarda cirit atmaya başladılar. Artık sadece doğu illerinde değil batı illerinde de, Tekirdağ’da da başladı” dedi.

“EĞİTİMDE DİNSELLEŞME ” UYGULAMALARININ SÜRECEĞİ İTİRAFI”

Eğitim Sen adına açıklamayı okuyan Özgün Lebe, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, “Tarikat ve cemaatlerle protokol yapmaya devam edeceğiz” diyerek, yıllardır eğitim sistemi üzerinden sürdürülen “eğitimde dinselleşme” uygulamalarını bakanlık politikası olarak sürdüreceklerini itiraf ettiğini vurgulayarak, Bakan Tekin’in eğitim sistemini yıllardır kuşatan dini tarikat ve cemaatleri, “sivil toplum örgütü” (STK) olarak tanımlamasının dikkat çekici olduğunu kaydetti.

Türkiye’de yaşanan yoğun dinselleşme, eğitim sürecinde dinsel sömürüye kaynaklık eden kimi pratik uygulama ve söylemlerin yaygınlaşmasının, son yıllarda eğitimin bütün kademelerinde yaşanan bir sorun olarak dikkat çektiğinin altını çizen Lebe, “Okullarımız uzun süredir adeta belli bir inanç ve mezhebi temsil eden zihniyetin kuralları ve uygulamaları ile karşı karşıyadır. MEB bir taraftan ÇEDES projesi ile okullarda ‘manevi danışman’ sıfatıyla imamları görevlendirirken, diğer taraftan dini dernek ve cemaatlerle art arda protokoller imzalamaktadır” dedi.

“DİNİ VAKIF VE DERNEKLERLE İŞ BİRLİĞİ ARTARAK SÜRÜYOR”

Eğitimin devlet eliyle dinselleştirilmesi sürecinde, bir taraftan imam hatip okullarının devlet eliyle sayılarının arttırılması politikası sürdürülürken, diğer taraftan MEB’in Diyanet İşleri Başkanlığı ve çeşitli dini vakıf ve derneklerle yakın iş birliğinin artarak sürdürüldüğüne dikkat çeken Lebe, MEB, Diyanet, dini vakıf ve dernekler arasındaki yakın ilişki ve iş birliğinin son yıllarda belirgin şekilde arttığını belirtti.

Lebe, “13 Eylül 2014 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan yasal düzenlemeyle MEB, imam hatip liselerinde mesleki eğitim için ‘çeşitli kurumlardan destek almanın’ önünü açmış; bu durum, “İmam hatip liselerinde eğitim ve öğretim yılı süresince ‘imamlık, hatiplik, vaizlik, müezzinlik, Kuran kursu öğreticiliği ve benzeri mesleki uygulamalara’ yönelik eğitimlerle ilgili ‘çeşitli kurumlardan destek alınabilecektir’ şeklinde tarif edilmiştir. Bu düzenlemeyle başta TÜGVA ve TÜRGEV olmak üzere Ensar Vakfı, İHH, Hizmet Vakfı, Hayrat Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, Birlik Vakfı, Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen Peygamber Sevdalıları Derneği vb. gibi dini vakıf ve derneklerin devlet okullarında seminer verebilmesi, kitap dağıtabilmesi, yarışmalar düzenlemesi ve kendi kurumlarında öğrencileri stajyer olarak eğitebilmesinin yolu açılmıştır” ifadelerini kullandı.

Eğitim sisteminin dini kurallara göre düzenlenmesinin sonucu olarak okullarda öğrencilerin inanan ya da inanmayan, dindar ya da dinsiz, ibadet eden ya da etmeyen gibi kategorilere ayrılmasına ve yeni gerilim alanları yaratılmasına neden olduğuna işaret eden Lebe şöyle devam etti:  “Toplumda ve okullarda bütün din ve inançtan insanlar, eşit koşullarda yaşamak ve aynı kurallara uymak durumundadır. Laiklik, herhangi bir gruba ya da mezhebe dinsel ayrıcalık ve üstünlük tanımaması, farklı inanç ve dinlerdeki insanlar arasında eşitliğin sağlanmasının temel koşuludur. Bunun gerçekleşmesi için devletin ve MEB başta olmak üzere, tüm devlet kurumlarının farklı din, mezhep ve inançlara eşit mesafede durması ve ayrımcılık yapmaması gerekmektedir.”

“EĞİTİM SİSTEMİ BİLİMSEL GERÇEKLERE GÖRE DÜZENLENMELİ”

Devletin eğitimi ve toplumsal yaşamı örgütlerken bunu dini kurallara, söylemlere ya da referanslara göre yapması gerektiğini vurgulayan Lebe, “Eğitim sistemi dini kural ve referanslara göre değil, bilimsel gerçeklere ve toplumsal ihtiyaçlara göre düzenlemelidir. Değişik din, mezhep, inanç ve dünya görüşünden insanların gerçek anlamda ‘eşit yurttaş’ olarak kabul edilebilmesi, devletin bütün inançlara eşit mesafede ve tarafsız olması yönündeki taleplerdeki ısrara, okullarda farklı kimlik, inanç ve dünya görüşleri arasında ayrım yapılmamasına bağlıdır” dedi.

Lebe son olarak; “Devletin, inanç alanına girerek, şu ya da bu biçimde elindeki olanakları kullanıp, devleti belli bir dinin ya da inancın, Türkiye’de olduğu gibi belli bir mezhebin savunucusu ve destekçisi durumuna getirmek yönündeki girişim ve uygulamalara karşı bütün eğitim bileşenlerini birlikte hareket etmeye ve mücadeleye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

ETİKETLER: , ,