Dolar 32,2633
Euro 34,7910
Altın 2.440,78
BİST 10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 17°C
Pts 18°C
Sal 19°C

Kış aylarında sokak hayvanlarını unutmayalım

Kış aylarında sokak hayvanlarını unutmayalım
16 Aralık 2023 13:37 | Son Güncellenme: 16 Aralık 2023 14:00
A+
A-

Uzmanlar, kış aylarında kediler için 6 saat, köpekler için ise 17 saat ve daha fazla açlığın hayati risk taşıdığını belirterek, bu saatlerin aşılması durumunda donarak hayatını kaybedebildikleri konusunda  uyarıyor.

Kış mevsimi sokaklarda yaşamak zorunda olan hayvanlar için zor olabiliyor. Başlarını sokacak bir yuvaları olmayan hayvanlar yemek bulmakta da zorlanıyor.

  • Kapınızın önüne bir kap yemek ve bir kap su koymak her mevsim önemli, ama kış şartlarında sokak hayvanlarının yemek bulma imkanı daha düşük olduğu için bu konu daha da önem kazanıyor. Yiyecek ihtiyaçlarını karşılayıp hayatlarını kurtarmak için onlara yemek ve su vermeyi ihmal etmemek gerekiyor. İşte onlarla paylaşabileceğiniz bazı yemek önerileri:
  • Evde yaptığınız ve yemeyeceğiniz yemekleri çöpe atmak yerine plastik kaplara koyarak sokak hayvanlarına verebilirsiniz. Buradaki en önemli nokta ise yemek artıklarının bozulmamış olması. İnsana zarar veren hayvana da verebilir.
  • Et suyu ya da tavuk suyunun içerisine bayat ekmek doğrayabilir ve sokak hayvanların doymalarını sağlayabilirsiniz. Dilerseniz sakatatları da tercih edebilirsiniz.
  • Salam, sosis gibi besinler özellikle kısırlaştırılmış hayvanlar için zararlı olabilir. Bunların yerine marketlerden kolaylıkla bulabileceğiniz kuru mamalara yönelebilirsiniz.
  • Kuşlar için yarısını kestiğiniz pet şişelerin içine buğday ya da ıslatılmış ekmek koyabilirsiniz. Pencere önlerine yem koymak ya da yüksek yerlere ve ağaçlara ekmek saplamak da diğer seçenekler.
  • Düşük hava sıcaklıkları, kapının önüne koyduğunuz suyun donmasına neden olabilir. Bu nedenle belirli aralıklarla suyun donup donmadığını kontrol etmenizi öneririz. Donma süresini uzatmak için suyu oda sıcaklığından biraz daha sıcak bir şekilde koyabilirsiniz.
  • Veterinerler ve pet shoplarda satılan vitaminlerden sularına damlatarak vücut dirençlerini yükseltebilirsiniz.
  • Çantanızda kuru mama bulundurmanın mükemmel bir çözüm. Bu sayede yardıma ihtiyaç duyan daha fazla hayvanı kurtarabilirsiniz.
  • Dilerseniz hayvan barınaklarına da mama yardımı yapabilirsiniz.
  • Her gün hepsine mama yetiştiremeyebilirsiniz, maddi durumunuz el vermezse mahalle kasabınızdan gün sonu etlerini alarak canların karınlarını doyurabilirsiniz. Bunları haşlayarak verebilirsiniz.

 

Yuvalar yapabiliriz

Havalar soğuk ve sığınacakları bir yere her zamankinden daha çok ihtiyaçları var. Birçok noktadan alabileceğiniz küçük köpek ve kedi evleri ile onları kısmen de olsa korunaklı alanlara kavuşturabilirsiniz.

Eğer dilerseniz kedi-köpek evlerini karton kutulardan da yapabilirsiniz.

Aracınızı çalıştırırken dikkat edin

Kedilerin, ısınma ihtiyacını karşılamak için en sık tercih ettiği yerlerden biri arabaların kaputların altı. Motorun sıcaklığından yararlanmak için kaputun altına ya da tekerleklerin üstüne sığınan küçük dostların zarar görmesini engellemek için yapmanız gereken ise oldukça basit: Aracınızı çalıştırmadan önce kaputa vurun. Kaputa vurduğunuzda o, uyarınızı anlayacak ve güvenliği için bulunduğu yeri terk edecektir.

Hasta hayvanların tedavisi için belediye ile iletişime geçebiliriz

Soğuk havalar ve zorlu kış şartları, sokak hayvanlarının bağışıklık sistemlerinin güçsüz kalmasına ve daha çok hastalanmalarına neden olabilir. Onları korumak için ise onları veterinere götürüp tedavi ettirmek şart.

Ancak eğer böyle bir imkanınız yoksa yine de onlara sırtınızı dönmeyin. Veterinerler zaten sokak hayvanları için bir indirim yapıyor. Eğer yine de altından kalkamayacağınız bir masrafsa hayvan koruma derneklerine ulaşarak yardım isteyebilirsiniz.

İlçe belediyelerinin sokak hayvanları için oluşturdukları özel klinikleri aramak da bir diğer seçenek.

Barınakları unutmayalım

Barınak şartlarında yaşamak zorunda olan hayvanları da unutmamak gerekiyor. Zaten Türkiye’de çok az sayıda geçici bakımevi var ve sokaklardaki hayvanlar son zamanlarda işkenceyle toplanıp bakımdan yoksun bırakıldıkları bu yerlere götürülüyor.

Orada üşüyüp aç kalan hayvanlar için eskimiş battaniye, yatak, kıyafet gibi eşyalarınızı bağışlayabilir, eski gazete, makarna ve mama ihtiyaçlarına da yardımcı olabilirsiniz.

Hem bu sırada orada açlığa ve kimsesizliğe terk edilmiş hayvanlarla vakit geçirme imkanı da bulabilirsiniz.


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

ETİKETLER: , ,