Dolar 32,1992
Euro 34,9946
Altın 2.514,85
BİST 10.705,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 23°C
Açık
Tekirdağ
23°C
Açık
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 23°C
Cum 24°C

EĞİTİM SEN’DEN MEB’İN DERS ÇİZELGESİ DEĞİŞİKLİĞİNE DAVA

EĞİTİM SEN’DEN MEB’İN DERS ÇİZELGESİ DEĞİŞİKLİĞİNE DAVA
5 Eylül 2023 12:15
A+
A-

Eğitim Sen, MEB’in  haftalık ders çizelgeleri kararlarına karşı Danıştay’a yürütmeyi durdurma istemli dava açtı. Eğitim Sen Tekirdağ Şube Başkanı Kamil Sarı,” Değişiklikle öğrencilerin akademik başarılarının yanında ilgi ve yeteneklerini keşfetmeleri ve becerilerini geliştirmeleri amacından uzaklaşılmıştır” dedi. 

Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisi’nin Ağustos 2023 -2789- Ek 2 sayısında, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın İlköğretim Kurumları (İlkokul ve Ortaokul), Ortaöğretim Kurumları  (Fen, Anadolu, Sosyal Bilimler, Spor, Güzel Sanatlar, Anadolu İmam Hatip ve Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri) Haftalık Ders Çizelgelerinin 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren tüm sınıf seviyelerinde ekli örneğe göre uygulanması, önceki çizelgelerin 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren tüm sınıf ve seviyelerinde uygulamadan kaldırılmasına karar verildi.

MEB’in  haftalık ders çizelgelerinde yapılan değişikliği yorumlayan Eğitim Sen Tekirdağ Şube Başkanı Kamil Sarı, değişiklikle öğrencilerin akademik başarılarının yanında ilgi ve yeteneklerini keşfetmeleri ve becerilerini geliştirmeleri amacından uzaklaştığının altını çizdi.

‘KÜLTÜR SANAT SPOR YERİNE DİN DERSİ’ 

Sarı, “İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumlarının Haftalık Ders Çizelgeleri incelendiğinde, seçmeli ders grubu sayısının azaldığı, özellikle din, ahlak ve değer grubundaki 5 dersin ön plana çıkarıldığı, okul türlerine bakılmaksızın özellikle “din, ahlak ve değer” kategorisinde yer alan ders sayısında artış olduğu, bu gruptaki derslerin “seçmeli” olmaktan çıkartılıp fiilen seçmeli zorunlu derse dönüştüğü, sadece İslam dininin bir mezhebini kapsadığı, kapsam dışında kalan inanç ve düşünceleri dışladığı görülüyor. Yine “kültür, sanat ve spor” dersleri yerine evrensel değerleri dışlayan, baskın yerel değerleri ön plana çıkaran, azınlık teşkil eden din, inanç, değer ve kültürü reddeden tercihleri eğitime hâkim kılmaya yönelik politika izlendiği anlaşılıyor.

‘YABANCI DİL DERS SAATLERİ AZALDI’

Çizelgelerde yabancı dil dersi saatleri azaldığı, ikinci yabancı dil dersinin okutulduğu liselerde ikinci yabancı dil dersine yer verilmediğinden dolayı ikinci yabancı dil alanı öğretmenleri norm fazlası duruma düşürüldü.

‘HUKUKA AYKIRI’

Bu yaklaşımın olumsuz etkilerinin kısa sürede ortaya çıkacağı,  yeniden değişikliği zorunlu kılacağı kaçınılmaz bir sonuçtur. Ayrıca eğitim sürecinde kesintiler yaratacağı ve sürdürülebilir olmadığı da açıktır.  Sendika olarak açıkça hukuka aykırı olan kararların iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay’a dava açtık.


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.