Dolar 32,2012
Euro 34,9979
Altın 2.522,34
BİST 10.739,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 23°C
Açık
Tekirdağ
23°C
Açık
Sal 23°C
Çar 23°C
Per 24°C
Cum 25°C

Rakoczi Müzesi yerli turistlerin de ilgi odağı

Rakoczi Müzesi yerli turistlerin de ilgi odağı
11 Temmuz 2023 11:17
A+
A-

Tekirdağ’ın merkez Süleymanpaşa ilçesinde bulunan Rakoczi Müzesi, yabancı ülke vatandaşlarının olduğu kadar yerli turistlerin de ilgisini çekiyor.

Özellikle seyahat acentaları tarafından düzenlenen gezi turlarının programında yer alan Rakoczi Müzesi’Ne uğrayan turistler, müzeye adını veren Macaristan Prensi Rakoczi ile birlikte, Macaristan tarihi hakkında da bilgi sahibi oluyor.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’dan gelen bir yerli turist grubu da Tekirdağ’daki tarihi ve turistik yerler arasında Rakoczi Müzesi’ni de gezdi. Gruptaki vatandaşlar, müze ve ören yerleri arasında lavanta bahçelerini de gördüklerini belittiler.

FRANCİS 2. RAKOCZİ BU EVDE YAŞADI

Rakoczi Evi olarak da bilinen Rakoczi Müzesi, Tekirdağ’da bulunan tarihi bir ev müzesidirFrancis ll. Rakoczi 1720-1735 yılları arasında sürgündeki son yıllarını bu evde geçirmiştir. Ev, 1982 yılında Macaristan’a bağışlandıktan sonra müzeye dönüştürülmüştür.

Ferenc (Francis) ll. Rakoczi (1676-1735), Avusturya’nın Habsburg monarşisine karşı uyguladığı baskıya karşı 1703 ile 1711 yılları arasında ilk ayaklanmayı yöneten bir Macar soylusu, Macaristan Krallığı’nın en zengin toprak ağası ve Transilvanya Prensi idi. Başarısız olduktan sonra sürgüne zorlandı. Birkaç yıl Polonya’da yaşadı, ardından İngiltere’ye ve daha sonra Fransa’ya sığınma bulmaya çalıştı, ancak başarılı olamadı. ll. Rakoczi ve maiyeti 1717’de Sultan III. Ahmet’in teklifini kabul ederek Osmanlı İmparatorluğu’nun Gelibolu kentine geldi. Padişah onları alması için bir yelkenli gemi gönderdi. Bir süre Edirne ve İstanbul’da yaşadıktan sonra 1720’de Tekirdağ’da tahsis edilen bu eve yerleşti ve 8 Nisan 1735’teki ölümüne kadar burada yaşadı.]

Rokoczi Müzesi, tipik Osmanlı mimarisi tarzında, üç katta on odalı, 18. yüzyıldan kalma bir ahşap evdir.  Marmara Denizi’ne bakan küçük bir tepenin üzerinde yer almaktadır.  Tekirdağ’daki binanın bir kopyası da Slovakya’nın Kösice şehrinde Rakoczi anıt evidir. (Tuncay DAĞLI)

 


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.