Dolar 32,2001
Euro 35,0155
Altın 2.521,40
BİST 10.731,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 23°C
Açık
Tekirdağ
23°C
Açık
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 23°C
Cum 24°C

VALİ SOYTÜRK: TEKİRDAĞ’IN EN BÜYÜK SORUNU KURAKLIK

VALİ SOYTÜRK: TEKİRDAĞ’IN EN BÜYÜK SORUNU KURAKLIK
7 Eylül 2023 11:53
A+
A-

Tekirdağ’da bu yıl 13’üncüsü düzenlenen “Tarım ve Teknoloji Günleri Fuarı”  açılışında konuşan Vali Soytürk,  Tekirdağ’ın en önemli sorunlarından birinin kuraklık olduğunun altını çizdi.

Tekirdağ’da bu yıl 13’üncüsü düzenlenen “Tarım ve Teknoloji Günleri Fuarı” başladı.
Süleymanpaşa ilçesi Karaevli Mahallesi’nde 122 bin metrekare alanda açılan fuara 120 firma katıldı. Fuarda tarım aletleri, zirai ilaç, tohum ve gübrenin yanı sıra deneme alanlarına ekilmiş ayçiçeği, mısır ve sorgun gibi ürünler de tanıtılıyor.

Fuarda konuşan Tekirdağ Valisi Recep Soytürk,  “Tekirdağ bir sanayi şehri, Tekirdağ bir turizm şehri ama en önemlisi Tekirdağ bir tarım şehri” diyerek,   Tekirdağ’ın en önemli sorununun kuraklık olduğunu söyledi.

 

‘YENİ GÖLETLER BARAJLAR İNŞA EDİLMELİ’

Kuraklıktan kaynaklı olarak su problemi yaşandığını ifade eden Soytürk, ” İçme suyu problemi var. TESKİ Genel Müdürümüzle, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımızla birkaç defa konuştuk. İçme suyu ile ilgili sadece bugüne değil yarını da düşünerek projeler hazırlamamız lazım. Tarım için su lazım. Mevcut barajlar, mevcut göletlere yeni göletler eklememiz lazım. Projeleri devam eden inşaatların da ödeneklerinin hızla bulunup devam etmesi gerektiğini düşünüyorum ama sanayici içinde su lazım onu da çok net görüyoruz. Su en önemli sorunumuz görünüyor” diye konuştu.

‘ÜRÜN DESENİ AÇISINDAN YETERSİZ’

Ürün deseni açısından Tekirdağ’ın yetersiz olduğunu dile getiren Soytürk, “Ürün deseni olarak çok fazla bir ürün deseni yok önümüzde. İlk öne çıkan ürün buğday ama sevindirici bir durum var ki, başka çalıştığım yerlerde sulu tarımda alınan ürün miktarını burada kuru tarımla bile alabiliyoruz. Bu önemli bir şey, toprak oldukça verimli. Hele bir de suya daha fazla suya kavuşursa köylünün, vatandaşın gelirinin çok daha artacağı aşikar. Bu su problemi, suyla ilgili projeler en önemli konumuz olacaktır. Buğdayın yanında ayçiçeği ve kanola Türkiye’de ilk üçe girdiğimiz ürünler. Bununla birlikte Şarköy’de zeytin, bağcılık ve kiraz var.

‘YAPILMASI GEREKEN ÇOK İŞ VAR’

Yapılması gereken çok iş olduğunu kaydeden Soytürk son olarak şunları söyledi:  “Uygulanan yöntemler hakikaten bir el atılmasını gerektiriyor. Bu fuarların hem çiftçilerin iyi uygulamalarını birbirine tanıtması açısından hem  de firmaların yeni teknolojik aletlerini tanıtması açısından bir fırsat olduğunu düşünüyorum.”

BAŞKAN ALBAYRAK: “ BU YANA ÜRETİCİLERİMİZİN YANINDAYIZ”

Karaevli Tarım ve Teknoloji Fuarının açılış töreninde bir konuşma yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da  tarımın Tekirdağ için son derece önemli bir sektör olduğunu belirterek, “Dünyadaki nüfus artışına bağlı olarak gıda maddelerine olan ihtiyaç sürekli olarak artıyor. Bu durum tarım ve hayvancılık faaliyetlerini giderek daha önemli hale getiriyor. Son yıllarda giderek ağırlaşan ekonomik kriz ve yüksek enflasyon, girdi maliyetlerini arttırırken, vatandaşlara hayat pahalılığı olarak yansıyor. Stratejik bir sektör olan tarım ve hayvancılığı geliştirmek için kaynaklarımız en verimli şekilde kullanılmalı, çiftçilerimiz ve besicilerimiz daha fazla desteklenmelidir. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak göreve geldiğimiz 2014 yılından bu yana üreticilerimizin yanındayız. Tarım ve hayvancılıkta verimliliğin arttırılmasında modern makine ve ekipmanların kullanımı en önemli etkenlerden biridir. Bu noktada yeni üretim teknolojilerinin tanıtıldığı fuarlar çiftçilerimize, besicilerimize ve işletmelerimize çağımız teknolojisinin sunduğu son imkânları yakından takip etme imkânı sunuyor. Bu duygu ve düşüncelerle, Karaevli Tarım ve Teknoloji Fuarının hayırlı olmasını diliyor, firmalarımıza ve üreticilerimize bereketli ve bol kazançlı bir yıl diliyorum.” dedi.


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

ETİKETLER: , , , ,