Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 18°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
18°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 19°C
Çar 19°C
Per 20°C

MATEMATİK

16 Kasım 2022 11:36
A+
A-

Matematikte Yunan mirası iyi idi. Fakat Müslüman matematikçilerin yeni buluşları ve şahane katkıları onları gölgede bıraktı. Buna benzer değerde tek gayri Müslüm katkı Hintlilerin sıfırı icat etmeleri olmuştur. Sıfırı düşünebilen ve kullana bilen başka bir kavim orta Amerika da bazı Türk kültür izlerini taşıyan mayalar olmuştur.
Bir kere şimdiki şekliyle sayıyı ve birler hanesinin önceden okunmasını dünyanın bütün medeni milletleri Müslümanlara borçludur.
Doktor Hunke ye göre bu rakamlar olmazsa ne bir fiyat etiketi ne telefon rehberi kullanılabilirdi.
Riyazi fiziki ve astronomik ilimlerin muhteşem yapısı olmazdı. Sesten hızlı uzay gemisi ve atom fiziği düşünülemezdi.
Fakat şunu da unutmamalı ki sayı yazılarını Müslümanlar Hintlilerden almışlardır. Fakat bunu gizlememişler. Arap rakamlarına hint sayıları demişlerdir. Avrupa ise bu sayıları Müslümanların sayesinde öğrenmiş ve bunlara Arap sayıları adını vermişler.
CEBİR
Bu yolda büyük hoca Dahi Türk İslam Alimi Muhammet bin Musa yani el harezmi. 780. Doğumlu onun hesap kitabı Batıda sevgili Algorizmi veya Algoritmi el Hıvarizmden bozma on ikinci asırda Latinceye tercüme edildi ve ispanya üzerinden Avrupa ya ulaştı. Her yerde Algorith mikes okulları açıldı. Böylelikle Hıristiyan dünyasında hesap yazı bilgisi kiliselerden taştı ve günlük hayata girdi.
Durantın orta çağ matematiğinin en büyük dehası dediği El Harezminin eseri Avrupa üniversitelerinde on ikinci asırdan on altıncı aşıra kadar temel matematik kitabi olarak okutuldu
Çeşitli ilim dallarında eserler veren El Harezmi nin büyüklüğü matematik ve aritmetik dalındadır. O yukarıda sözü geçen küçük aritmetik eseri ile Avrupa ya toplama çıkarma bölme ve kesir hesabını sayı yazısıyla öğretmiştir.
Halbuki Harezmi’nin matematik ilmine en büyük katkısı cebir i icat edişindedir. Denklemlerin şekil değiştirmeleri ve sair gibi yenilikleri El cebir ve Mukaabele adli eserinde dünyaya sunmuş ve bu dal el cebr Algebra ve cebir olarak batıda isimlendirilmiştir..

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
27 Nisan 2024 10:46
14 Nisan 2024 10:23