Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 22°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
22°C
Az Bulutlu
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 24°C

Kakava şenliğinin amfi arkası

7 Mayıs 2024 10:38
A+
A-

İnsanların yaralanıp, yaşamını kaybetmesine neden olan çeşitli olayların meydana geldiği yerlerden biri de şenlik, kutlama, festival ve konser gibi etkinliklerin düzenlendiği alanlardır.

Buralara çok sayıda insan gelir, bazen görevliler kurallara uymak istemeyen kişilerin yaptığı taşkınlıkları önlemede bile zorluk çekebilir. Bu nedenle böyle organizasyonların profesyonel bir ekip tarafından, edinilmiş tecrübeler göz önünde bulundurularak düzenlemesi gerekir. Aksi takdirde güle oynaya başlayan bir eğlence, insanların zarar gördüğü bir kaza, izdiham ya da başka bir olay nedeniyle Allah korusun çok kötü bir şekilde sona erebilir.

Örnek verecek olursak köy ya da sokak düğünleri veya benzeri törenleri izlemek için balkonda toplanan kalabalık nedeniyle balkon çökmesi yaşanabiliyor. Açık hava konserlerinde, miting ve şenliklerde izdiham yaşanıp, insanlar itiş-kakış sırasında ezilip, yaralanabiliyor. Bunlar hep hesapta olmayan olaylardır.

Bazen de yapılan planlara gerçekler uymayabiliyor. Beş bin kişi gelebileceği düşünülen ve buna göre yer ayarlanan konsere on bin kişi gelip, on bin kişinin katılması beklenen bir şenliğe yirmi bin kişi katılabiliyor. O zaman da çık işin içinden, çıkabilirsen.

Böyle durumlarda meydana gelen istemeyen olayların mazereti ise genelde “bu kadar kişinin geleceğini beklemiyorduk” oluyor. Ama olan olmuştur artık. Mazeret üretmenin anlamı olmaz.

Bu nedenle kalabalık kitlelerin katılma ihtimalinin yüksek olduğu etkinliklerin çok iyi düşünülüp, her yönüyle iyi planlanması ve gerekli önlemlerin alınması çok önemlidir.

Kırk yılı geçen gazetecilik hayatımda yaşadığım olaylar, yaptığım haberler bana bunları söyletiyor ve bu konuda ilgilileri uyarmayı görev sayıyorum.

Gelelim yazımın başlığındaki olaya..

Süleymanpasa Belediyesi tarafından geçtiğimiz Pazar günü düzenlenen 1. Süleymanpaşa Kakava Hıdırellez Şenliğini’ni ben de izledim. Emek verenlerin eline, yüreğine sağlık. İnsanlarımızın bu tür etkinliklere çok daha fazla ihtiyacı var.

Süleymanpasa Belediye Başkanı Volkan Nallar’a, seçildikten hemen bir ay sonra böyle bir kültürel şenliğin düzenlenmesini sağladığı için ayrıca teşekkür ederim.

Biz, korteje katılmayarak direkt olarak şenlik alanına gittik. Bir süre amfi tiyatronun dışında oturup, yakılan ateş etrafında toplananları izledik. Ardından içeriye girmek istedik ancak geç kalmıştık. Kalabalık nedeniyle oturacak yer yoktu. Bu nedenle birçok kişi gibi amfinin dışından dolanıp, arka tarafa geçtik.

Ancak amfi tiyatronun etrafı tel örgü ile çevrili olduğu ve başka bir giriş kapısı olmadığından birçokları gibi biz de oradaki ahşap tribüne oturup, bazen sahneyi görerek, bazen müziği duyarak sahnedeki sanatçıların performansını takip ettik.

Şenliği izlemek için gelenler gerçekten de çok fazlaydı. Neredeyse içeridekiler kadar dışarıda da insan vardı. Herkes sakin sakin sahnedeki sanatçıları izlerken, aklıevvelin biri elektrik panosunun üzerine basıp, tel örgüye tırmanarak içeriye atladı.

Onu başkaları da takip etti ve çoluk-çocuk sırayla aynı yerden amfinin içine atlamaya başladılar.

Üzerinde “Dikkat! Ölüm Tehlikesi” yazan elektrik panosunun üzerine basarak, ayak uçlarını tel örgünün arasına sokup, bir buçuk metre kadar yükseklikteki tel örgüden atlayanları izleyenler, her an bir kaza yaşanacak diye tedirginlikle yapılan yanlış hareketi izledi.

Kadın-erkek, çocuk-genç onlarca kişi bu tehlikeli hareketi yaparken, üzerine bastıkları yükseltinin elektrik panosu olduğunun bile farkında değillerdi.

Günün heyecanına kapılarak, yaşamlarını tehlikeye atan bu kişileri cep telefonumla kaydederken, bir adamın önce eşini, sonra çocuğunu, ardından çocuğun pusetini tel örgünün üzerinden sırayla geçirdikten sonra, en son kendisinin atlamasına benimle birlikte onlarca vatandaş tanık oldu.

Bu olay olmaması gereken bir durumdu ama oldu.

Orada belediye zabıtası ya da başka görevlilerin bulunup, bu kişilerin tel örgünün üzerinden atlamasına engel olması gerekirdi.

Eğer benim bilmediğim bir sakıncası ya da nedeni yoksa bu amfi tiyatronun arka, üst kısmına da bir kapı yapmak gerekiyor. Kullanıma açılır ya da açılmaz ama mutlaka başka bir kapı daha gerek diye düşünüyorum.


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR