SON DAKİKA
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seydi YIKMIŞ, sürdürülebilir gıda üretimi ile insan sağlığı açısından önemli etkiler yaratması hedeflenen Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) destekli önemli bir projede araştırmacı olarak yer aldı. 2024 yılı TÜSEB A Grubu Acil Ar-Ge Proje Çağrıları kapsamında kabul edilen proje, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’nın yürütücülüğünde, Kocaeli Üniversitesi, Düzce Üniversitesi ve Gıda Biyoteknolojisi Alanında Uzman olan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinin ortaklığında yürütülüyor. Doç. Dr. Seydi YIKMIŞ, bu önemli projenin ekibinde yer alarak, gıda teknolojisi alanındaki uzmanlığıyla çalışmalara katkı sağlıyor. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinin gıda biyoteknolojisi alanındaki yetkinliği ise bu projede bilimsel derinliği ve yenilikçi yaklaşımları öne çıkaracak. Projede, un kurdu (Tenebrio molitor L.) larvalarının zerdeçal ile beslenmesi sonucu besin değerlerinin belirlenmesi hedefleniyor. Un kurdu gibi alternatif protein kaynaklarının besin değerlerinin artırılması ve gıda endüstrisinde yeni ürünlerin geliştirilmesi açısından proje, önemli bir adım olarak görülüyor. Projenin başarıyla tamamlanması durumunda, çalışmanın sonuçlarının sürdürülebilir gıda üretimi ve insan sağlığı açısından önemli etkiler yaratması hedefleniyor.
AFET İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ’NDE GÖREV DEĞİŞİMİ
VELİKÖY ÇOCUK AKADEMİMİZ HİZMETE AÇILDI
Mehmet Yalçın “Dünden Bugüne Tekirdağ Bağcılığı” Söyleşisiyle Tarihe Işık Tuttu
CANDAN BAŞKAN, ASFALT ÇALIŞMASINI YERİNDE İNCELEDİ
Dolar 33,9052
Euro 37,5843
Altın 2.816,41
BİST 9.685,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 29°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
29°C
Az Bulutlu
Cts 25°C
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 25°C

Süleymanpaşa sokaklarındaki harabeler

6 Mayıs 2024 10:36

Tam bir yıl önce bu yazıyı yazmıştım. “Bir harabe çıktı karşıma Süleymanpaşa’da” başlığıyla yayınlanmıştı. Geçen sürede değişen bir şey olmayınca, konuya bir kez daha dikkat çekmek için aynen tekrarlıyorum.

Hükümet Caddesi’nden sahile inmek için Peştemalcı Caddesi’ne girip, bir süre yürüdükten sonra, oradan da sola doğru bir yan sokağa saptım. Maksadım hem yürümek hem de etrafa göz gezdirmekti.

İnsan yaya olarak dolaşınca yaşadığı yeri daha iyi görüyor ve gözlüyor. Ben de fırsat buldukça şehrin bilmediğim, görmediğim yerlerini gezer, etrafı incelerim.

Girdiğim sokağın köşesinde gözüme eski bir bina çarptı. Eski demek doğru olmaz “harabe” desem daha iyi olur. Ayakta zor duran, yıkıldım yıkılacak gibiydi.

İki katlı, yarısı yıkılmış, geri kalanı da “ben de gidiyorum” diyen binanın sokağa bakan yanında, duvar dibine yeni bir otomobil park etmişti. Bina yıkılsa, araç altında kalıp, hurdaya dönecek. “Park eden kişinin ya acelesi vardı ya da bina yıkılmaz diye düşündü herhalde” dedim, içimden.

Işığı arkama alıp, harabe binayı komple görüntülemek için biraz geri gittim. Cep telefonumun kamerasını açıp, yatay ve dik pozisyonlarda birkaç poz fotoğraf çektim.

Bu sırada yukarıdan bir ses geldi; “af edersiniz, neden çekiyorsunuz acaba?”

Fotoğraf çekme işini bitirdikten sonra, bana seslenen sesin sahibini görmek için başımı yukarıya kaldırdım, yan taraftaki binanın ikinci kat penceresine takılı sinekliğin arkasında bir adam vardı. Kırklı yaşlardaki kişiye, “neden sordunuz?” diyerek, sorusuna soruyla cevap verdim.

“Kim olduğunuzu merak ettim. Belediyeci misiniz?” diye sordu bu kez.

Gülümsedim… “Hayır belediyeci değilim. Bir Allah’ın kuluyum. Görüntü hoşuma gitti, onun için çekim yapıyorum” dedim.

“Anladım” dedi. Sonra konuşmaya devam etti. “Geçen gün belediyeden gelip, fotoğraf çekmişlerdi. Sorduğumda “yıktırılacak galiba” dediler. Ama ondan sonra ne gelen oldu ne de yıktıran. Burası hem çok tehlikeli, hem de etrafa koku yayıyor.”

“Evet, tehlikeli olduğu görünüşünden açıkça belli oluyor. Ama bir arkadaş göre göre yanına aracını park etmiş. Bina yıkılsa araba da gidecek.”

“Haklısınız. Ahmet abinin arabası o. Park yeri bulamayınca, oraya bıraktı demek ki…”

“Koku olayını anlayamadım. Eskidiği için mi kokuyor, yoksa kedi, köpek falan mı…?

“Hayır, öyle değil. İnsanlar burayı tuvalet diye kullanıyor. Sıkışan, harabe diye buraya dalıyor. Şimdi kış günü fazla değil ama önümüz yaz, o zaman daha fazla koku yayılıyor. Yıktırılsa da kurtulsak…”

Şehrin göbeğinde harabe bir bina, yıkıldım yıkılacak… Çürümüş kalasların güçlükle ayakta tuttuğu çatı ve duvarların, yanından geçen insanların ya da duvar dibine park edilen bir aracın üzerine yığılma ihtimali çok yüksek. Etrafında herhangi bir önlem de alınmamış. Allah’a emanet…

“Şehrin içinde bunun gibi çok harabe var. Belediye teker teker yıktırıyor galiba. Belki bunu da yıktırırlar” dedim, adama. Telefonu cebime koyup, “iyi günler” dedikten sonra yürüdüm. Tam o anda adamın biri harabeye daldı. Sıkıştığı acele etmesinden belliydi.

İçimden “bina yıkılsa altında kalacak” dedim, devam ettim.

Şehrin sokaklarında gezilip, görülecek çok şey var. Ama gözler harabeleri değil, güzel sokak ve caddeleri, temiz ve sağlam binaları görmek istiyor.


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
Haberler