Dolar 32,1825
Euro 35,0228
Altın 2.527,07
BİST 10.734,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 23°C
Açık
Tekirdağ
23°C
Açık
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 23°C
Cum 24°C

TEMİZLİĞİN ÖNEMİ VE ÇEŞİTLERİ

12 Ocak 2024 10:16
A+
A-

İslamiyet temizliğe büyük önem vermiştir. Müslüman yediği içtiği ve giydiği şeylere çok önem verir. Oturduğu yattığı yerlere itina göstermektedir. Temizlik hem sağlık hem de ibadet yönünde önemlidir. İslam dininde temiz sayılmayan yiyecek ve içecekler yasaklanmıştır. Ayrıca sağlığa zararlı olan şeylerden kaçınılması töre ve kaide olarak belirlenmiştir.

O halde ibadet bakımında engel teşkil etmeyen fakat sağlığa aykırı olan kirli şeylerde ve necasetı maddelerden oldukça uzak durmak gerekir. Müslümanlarda esastır.

Peygamber efendimizin nezafet imandandır ve temizliğe devam etki rızkına genişlik verilsin gibi hadisleri İslamiyet in temizliğe verdiği önemi çok güzel ifade eden vecizler zincirinden sadece iki halkadır.

Genel temizlikte yer zaman ve mevcut imkanların tesiri inkar edilemez. Bu iş büyük ölçüde kişilerin takdirine bırakılmıştır. Buna karşılık ibadet temizliğinin şekilleri ve sonuçları muayyendir. Kişiden kişiye değişmez. Özel durumlarla ilgili istisnalar da muayyendir. Zaten bu ibadetlerin temel özelliklerinden biridir.

Beden temizliğini gerektiren ibadetlerde aranan temizlik şartı yerine getirilmezse ibadete başlanamaz. Nitekim Peygamberimiz namazın anahtarı temizliktir diye buyurmuştur.

Beden temizliği biri maddi pislikler diğeri manevi pisliklerden temizlenmek  olmak üzere iki çeşittir. Birincisine necasetten tahret ikincisine hadesten tahret evet ikincisine Hadesten tahret denir. Vücutta elbisede ibadet   Mahallinde bulunan maddi pisliklerin giderilmesi necasetten  Tahret ve boy abdesti ve teyemmüm  Hadesten Tahrettir. Her iki temizlik için başta gelen en önemli vasıta sudur. Su ile temizlenmenin dışında olan temizleme tahrir yolları da vardır.

Evet Türk geleneğinde ve törelerinde temizlik başta gelen usuldür. Türk  İslam geleneğinde oturduğumuz evlere ayakkabı ile girilmez. Temizlik imandandır.

 


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
16 Mayıs 2024 10:02