Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 21°C

TEKİRDAĞ EĞİTİM VE TARİHİNE KISA BİR BAKIŞ -9-

3 Haziran 2022 13:30
A+
A-

Süleymanpaşa ilkokulu: Süleymanpaşa ilkokulu 1908 yılında Cemaat-ı İslamiye tarafından yaptırılmıştır.
Okulun ilk adı Menba-ı İrfan’dır. Bulunduğu mahalle Cami-i Vasat (orta cami), semti ise ‘’Kara Kâtip”tir. Tekirdağ 1920 yılında (20 Temmuz 1920) Yunan işgaline uğradı. Tekfurdağ (Tekirdağ) Sancağı işgalle birlikte zorunlu olarak Türkçe eğitim ve öğretimi keserek ‘’Rumca’’ eğitime başlamıştır.
13 Kasım 1922’de işgal kuvvetleri Tekirdağ’dan kovulunca okulda dersler tekrar milli dil TÜRKÇEMİZ ile verilmeye başlandı. Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında okulun adı Süleyman Bey sonra ise Süleyman Paşa ismini aldı.
Süleyman Paşa, Orhan Gazi’nin oğlu olup Rumeli fatihi ve aynı zamanda Tekirdağ topraklarını da fetheden büyüklerimizdendir.
Okul binası Cumhuriyet döneminde Hacı Nefise Hanım ve 1990’lı yıllarda da bakım ve onarımı Milli Eğitim Müdürlüğünce yapılmıştır. Bugün Cemaat-ı İslâmiye tarafından yapılan okul binası ‘’Ana okulu’’ olarak kullanılmaktadır.
Osmanlı Devletinde Tekirdağ’daki Azınlık Ya Da Gayri Müslim Okulları
A) Rum Cemaat-i Okulları
Bu gün Namık Kemal İlkokulu olarak Ertuğrul mahallesinde bulunan okuldur. 1876 yılında Rum Cemaati tarafından Rum çocuklarının eğitim ve öğretimi için yapılmıştır. Cumhuriyete kadar Rum azınlığa hizmet veren okul Cumhuriyetle birlikte Türk İdaresine geçmiştir.
Kayıtlarda geçen bazı öğretmenleri:
Kostandino Yorgiyadi Efendi
Vasilaki Teranci Efendi,
Kostandino Dimiritriyati Efendi, Yani Kortiko Efendi Paraşkova Laskridi Hanım, Elini Pençevina Hanım Angelaki Hanım, Mariya Hanım, Dodosya Hanım
A) Ermeni Cemaat-i Hac Kilisesi Okulu:
Tekirdağ Gündoğdu Mahallesi ya da “Çiftlikönü semtinde” yer alan okul taş ve ahşap karışımı iki katlıdır.
Osmanlı Devleti zamanında Ermeni Hac Kilisesi Vakfına ait okul, Ermenilerin Tekirdağ’a gelişlerinden sonra 1600’lü yıllarda yapıldığı bilinmektedir. Ermeni Cemaati tarafından ‘’Ruhban Okulu’ olarak kullanılan binanın yanında aynı zamanda bir Kilise de bulunuyordu.
Çiftlikönü semtinde bulunan Ermeni çocuklarına hizmet eden okulun tespit edilen bazı öğretmenleri:
İsmail Efendi, Dikran Bagdıgıyan Efendi, Karabet Efendi, Karabet Nazariyan Efendi, Hacik Efendi, Akani Hanım, Nonik Hanım
Ermeni Cemaatine ait okul cumhuriyetle birlikte Türk idaresine geçerek Türk mektebine dönüştürülerek adı Hacı İlbey İlkokulu olmuştur. 2000’li yıllarda Hacı İlbey İlkokulu başka bir yere taşınırken, Tarihi okul binası Yahya Kemal Anaokulu’na dönüştürülmüştür.
A) SURP TAKAVUR KİLİSESİ OKULU
Tekirdağ Ermeni Cemaatine ait olup Yavuz Mahallesinde bulunmaktadır.
Okul Osmanlı Devleti zamanında Ermenilerin Surp Takavur Kilisesi bünyesinde Ruhban okulu olarak faaliyette bulunuyordu. Cumhuriyet döneminde şehrimizde Ermeni nüfusu kalmayınca Türk idaresine geçerek İnönü İlkokuluna ya da mektebine dönüştürülmüştür. Okul son yıllarda Güzel Sanatlar Lisesi’ne tahsis edilmiştir.
Cumhuriyetten önce Ruhban okulu olduğu sırada kadrosunda tespit edilen bazı öğretmenleri:
Mihran Ananmyan Efendi, Serkiz Efendi, Kirkor Efendi, Royin Efendi, Manik Hanım, Ayrak Hanım, Kudus Hanım ve Osmanlıca Öğretmeni Hamdi Efendi
B) Musevi Cemaati Okulları
1492 yılında Padişah Sultan Beyazıt II. Han tarafından ülkemize kabul edilen İspanyol Musevileri, ilk olarak Selanik daha sonra Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ çevresine yerleştirildiler.
Tekirdağ’da Cehennemdere (bu gün Çocuk Yetiştirme Yurdu) ile eski Postane (bugün Hacı İlbey ilkokulu) Bayırı arasında bir bölgeye yerleşen Musevi cemaatine ait bu bölgede Havraları ve okulları bulunuyordu. Havraları deniz kenarında sahil yolunda bulunuyordu. Havra daha sonra bu semtte bulunan Vakıf Avlu sokakta Musevi Vakfına ait Musevi Okulu olan binaya taşındı. Bugün itibariyle Havra ve okuldan eser kalmamıştır. Tekirdağ da ki Musevi cemaati 1930 ve özellikle 1946 ve 1970 yıllarında Tekirdağ’dan ayrılmıştır.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR