Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 19°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
19°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 20°C

AKRAN ZORBALIĞI

Psikolojik Danışman
16 Eylül 2023 11:10
A+
A-

AKRAN ZORBALIĞI NEDİR ?

Okul ortamında öğrencinin olumsuz davranışlara maruz kalması ve başka çocuklarında zorbalığa maruz kaldığına şahit olması şeklinde karşımıza çıkmaktadır.

Zorbalık oyun ve şakalaşma ile karıştırılan bir durum haline gelmiştir.

Akran zorbalığını ayırt etmek için üç kritik unsur bulunmaktadır.

  • Akran zorbalığın sürekli ve tekrar edici olması
  • Taraflar arasında güç dengesizliğinin olması
  • Sözel, fiziksel ve psikolojik yönlerden kasıtlı olarak yapılan zarar verici davranışlar içermesidir.

Zorbalık yapan kişinin saldırganca davranışlar için belirgin bir nedeni yoktur. Kişi yaptığı bu zarar verici davranışlardan dolayı tatminkar hissetmektedir.

Davranış kalıplarını bakacak  olursak sözel ,fiziksel ve ilişkisel tutum ve davranışlar şeklinde doğrudan veya dolaylı olarak inceleyebiliriz.

Sözel zorbalık davranışları: Hakaret, haksız eleştiri, imada bulunma ,aşağılanma, ad takma, başkasını eleştirmek için ikna etme şeklinde örneklendirebiliriz.

Aynı zamanda sözel olmayan yani jest ve mimikler ile zorbalık davranışıyla karşılaşabiliriz.

Bunlara tehdit edici veya müstehcen jestler(parmakla işaret, dil çıkarma, göz devirme gibi tehdidkar bakışlar olarak örnekler verebiliriz.

Bir diğer fiziksel zorba davranışı: Vurma, tekme atma, bir şeyler fırlatma, tükürme, ve birine saldırmak için başkalarını toplama, eşyalarını almak ve saklamak şeklinde karşımıza çıkmaktadır.

Son olarak ilişkisel zorbalık adı altında :Birine karşı koalisyon kurma,diğerlerini dışlaması için ikna etme gibi davranışlar görülmektedir.

Peki akran zorbalığının en sık yaşandığı yerler nerelerdir?

Akran zorbalığının en sık yaşandığı yerler: Okul yolu,okul bahçeleri,koridorlar,sınıf,kantin tuvaletler ve yurtlarda yatakhaneler  gibi bir çok alanda rastlamak mümkündür.

Zorbalık davranışı sonrasında mağdur(akran zorbalığı gören kişide)

Ne gibi psikolojik belirtiler görülebilir?

Okullarda

Tenefüslerde genellikle yalnız olması, sınıfta hiç yakın arkadaşlarının bulunmaması ve yine teneffüslerde öğretmenlerine ve diğer yetişkinlere yakın olmak istemesi, sınıfta konuşma zorluğu çekmesi korkulu mutsuz ve okul ortamında kendini güvende hissetmemesi, okul başarısının aniden veya yavaş yavaş düşmesi gibi belirtiler karşımıza çıkmaktadır.

Peki evde ne gibi belirtiler görülebilir?

Eve üst başı, kitapları ve çantası yırtılmış veya kirlenmiş biçimde gelmesi. Belirli bir açıklama olmaksızın yara,çürük,kesik ve tırnak izlerinin olması. Okul değiştirmek istemesi,okula gitmek istememesi,okula giderken yolu gereksiz uzatması. Sabahları iştahsızlık çekmesi,sürekli karın ağrısı ve baş ağrısı, uykusunda ağlaması korkulu rüyalar görmesi, yatağını ıslatması.

Duygusal değişiklikler sık ve nedensiz ağlama,içe kapanma kekelemeye başlama gibi belirtiler görülebilir.

ZORBALIĞA ŞAHİT OLANLAR

Akran zorbalığına maruz kalmanın yanı sıra bu davranışlara şahit olan öğrencileri de etkilemektedir.

Bu öğrenciler

Mağdura yardım edemedikleri için suçluluk duyabilmekte,benzer davranışların başlarına gelmesinden korkmakta güçsüz çaresiz hissetmektedirler.

AKRAN ZORBALIĞININ ÖNLENMESİ İÇİN NE GİBİ ÖNLEMLER ALINMALIDIR?

Eğer çocuğunuz zorbalığa maruz kalıyorsa okulla iletişime geçilmeli sınıf öğretmeni ve okul psikolojik danışmanı ile iş birliği yapılmalıdır. Okulda Akran zorbalığını önleyici etkinlikler düzenlenmeli, Bireysel veya grupla psikolojik danışma görüşmeleri yapılmalıdır.

 

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR