Dolar 32,2081
Euro 34,8604
Altın 2.444,95
BİST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 15°C
Hafif Yağmurlu
Tekirdağ
15°C
Hafif Yağmurlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 18°C
Per 18°C

 ERGENLİK DÖNEMİ (FIRTINALI DÖNEM)

Psikolojik Danışman
6 Mayıs 2023 09:32
A+
A-

Hem gencin kendisi hem de ailesi için büyük değişimler,iniş çıkışlar içeren, çalkantılı bir dönemdir.

Fırtına dönemi olarak da  adlandırdığımız sancılı geçen bu dönemde, ailelerin bu durumla başa çıkmakta zorlanması normaldir.

Kimlik arayışı ve kendini tanımlama arayışı içine giren ergen birey, hormonların etkisiyle fiziksel olarak hızlı bir gelişim gösterdikleri gibi değişen duygusal ve sosyal ihtiyaçlarıyla da mücadele halindedir. İlgi alanları değişir dış görünüşlerine olan ilgileri ve bu konuyla ilgili kaygıları artar.

Tüm bu duygu yoğunluğunun etkisiyle etrafındaki yetişkinlerle çatışmalara görülür. Asi tavırlar sergilemeye okul ve derslerle ilgili sorumluluklarını yerine getirmemeye başlar. Arkadaş ve romantik ilişkiler ön plandadır. Sık sık öfke patlamaları, ağlama krizleri, aşırı sosyalleşme çabası ya da tamamen içine kapanma gibi davranışlar yaşanır. Ebeveyn bu dönemde çocuğun büyümekte olduğu gerçeğini kabul etmekte veya durumu anlamdırmakta zorlanır. Seçimlerine ve kişisel alanına saygı duyulmadığını hisseden bir genç çözümü kavga etmekte ya da ailesinden uzaklaşmakta bulur.

Her şeyden önce ailelerin bunun normal ve geçici bir süreç olduğunun farkında olması ve ona göre davranması önemlidir.

ERGENLİK DÖNEMİNİ EN AZ HASARLA ATLATMAK İÇİN AŞAĞIDA Kİ KONULARA DİKKAT EDİLMELİ

Yaşadığı sorunları anlamaya çalışın, size önemsiz gelen ufak tefek şeylerin onun için ne kadar önemli olabileceğini unutmayın.

Yaşıtlarıyla kıyaslamayın. Kıyaslamak kendisini yetersiz hissetmesine neden olarak özgüven problemine yol açacaktır.

İletişim kurarken yargılayıcı, küçümseyici, sorgulayıcı ifadelerden kaçının

Başkalarının yanında eleştirmemeye, şikâyet etmemeye, utandırmamaya özen gösterin

Kişisel alanına ve zaman zaman yalnız kalmak istemesine saygı gösterin, odasını ve eşyalarını izinsiz karıştırmayın.

Bu dönemde flört ilişkileri normal ve sağlıklıdır. Bu konuda yasakçı ve baskıcı olmak sizden daha da uzaklaşmasına yalan söylemesine ya da zor durumda kaldığından sizden yardım isteyememesine neden olur. Mümkün olduğunca iletişime açık davranın ama her şeyi anlatmasını talep etmeyin.

Cinsellikle ilgili konuşmaktan utanmayın ve kaçmayın. İnternetten ya da arkadaş ortamından edindiği kulaktan dolma bilgiler yanıltıcı olabilir. Konuyla ilgili doğru kaynaktan bilgi aldığına emin olun.

Tüm bunlara rağmen sorunlarla başa çıkmakta güçlük yaşıyor olabilir. İletişim kanallarının tıkandığını hissettiğiniz durumlar olabilir. Bu noktada psikolojik destek almak hem ailenin yaşam kalitesini rehabilite etmek hem de sorunların uzun vadeye yayılmasını ve kronikleşmesini önlemek adına önemlidir.


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR