Dolar 32,2384
Euro 34,7706
Altın 2.421,72
BİST 10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 18°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
18°C
Az Bulutlu
Cum 20°C
Cts 21°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Mercimek deyip geçmeyin!

29 Mart 2024 11:09
A+
A-

Mercimek, tanelerindeki yüzde 25 – 28 protein oranıyla insan beslenmesinde önemli bir değer taşır.

Anadolu özdeyişiyle “mercimek etin kankasıdır”. Protein kaynağıdır. Karbonhidrat, yağ, lif, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, demir, çinko, selenyum ve A, B2, B3, B6 ve B12 ve gibi önemli vitaminleri içerir.

Atalarımız gözlemişler, bakmışlar, araştırmışlar ve sofralarımıza “mercimek çorbası, mercimekli köfte, mercimekli pilav, mercimekli mantı, mercimek ekmeği, patatesli, soğanlı, kıymalı mercimek yahnisi dâhil olmak üzere 22 çeşit mercimekli yemek türünü aş olarak insanlara sunmuşlar. Gaziantep’in ezogelin çorbası aslında bir mercimek çorbasıdır.

Ne yazık ki son yıllarda ülkemizde hayvansal ürün üretilmediği için halkımız eti ve et ürünlerini gramla alabiliyor ya da hiç alamıyor. Bu yüzden insanlar yolda, sokakta ve aile toplantılarında, baklagillerin besin değeri bakımından çok zengin olması nedeniyle birbirlerine “et bulamazsan mercimek, fasulye veya nohut ye” diye öneride bulunuyorlar.

Hani derler ya “nereden nerelere geldik” diye, ülke olarak aynen öyle bir haldeyiz. Bir zamanlar mercimek ihraç ederken, mercimek ithal eder duruma getirildik. Çok yazık, çok…

Mercimek Üretiminde Uygulanan Yanlış Tarım Politikaları ve öneriler

Türkiye’de yetkililer uygulanan yanlış tarım politikalarını kökten çözmek yerine, “ihtiyacımız olan ürünleri dış ülkelerden satın alarak karşılıyoruz” diye övünüyorlar.

Ben bu övünçlerine bir yurttaş, bir bilim insanı olarak diyorum k; ithalat arttıkça milli gelirde düşüşler yaşanır. Hatta ülkenin yaşam kalitesi düşüşü ve gelir kaybı ile mercimek ithalatı arasında da bir ilişki vardır.

Üreticinin malı ya elinde kalıyor ya da düşük fiyatta tefeciye satıyor. Bunun için yetkililere önerim; Mecbur kalınmadıkça hiçbir ürünün dışarıdan satın alınmasına, hele de hasat döneminde ithalat yapılmasına izin vermeyiniz. Verirseniz üretici mağdur olur. Ayrıca  ithal edilecek ürünlerin gümrük vergisini arttırın ki, yerli ürünlerimizin üretimi cazibeli hale gelsin. Resmi Gazete’nin 13 Şubat 2024 tarihli sayısında yayımlanan karara göre, yeşil mercimek ithalatında yüzde 19,3 olan gümrük vergisi 30 Haziran 2024 tarihine kadar (bu tarih dâhil) sıfırlandı. Bu durumda mercimek üreticisi mağdur olmaz mı, ekimden vazgeçmez mi? Bir kez daha söylüyorum; Sayın yetkililerimiz, öncelikle sizler yabancı ülkelerin topraklarında tarım faaliyeti gösterme sevdanızdan vazgeçiniz! Görüyorsunuz ki ülkemiz ve çiftçimiz hep zarar ediyor. Lütfen enerjilerinizi ulusumuzun topraklarında tüketiniz. Tüketiniz ki, fakir fukara tarlasını eksin, bitkisini diksin, aşı-işi olsun, işsizlik oranı azalsın. Çiftçinin ürünü, geliri artsın; mutluluk ve huzur gelsin memleketimize.

Üreticilerimiz kendi haline bırakılmasın, ekim dönemi sürecinde ekimi yapılacak ürün deseni seçiminde devlet-kamu kurumları yol göstersin. Gösterilsin ki, planlı-programlı ekimlerini yapsınlar. Ayrıca üreticilerimize ekimlerinde sertifikalı ve verimli tohum kullanılmalarına öncülük edilsin.

Ürün fiyatlarını hasattan aylar önce belirleyiniz ve yine aylar önce ürünlerin alış – satış fiyatlarını sabitleyin ve ürünlerine alım garantisi verin.

İç Anadolu Bölgesi’nde olduğu gibi, az yağış alan yerlerde kışın-ilkbaharın bitkisi olarak, havanın serbest azotunu tutma ve toprağı azotça zenginleştirme, verimi artırma veya toprağın sağlığını ve kalitesini geliştirici özelliği göz önüne alınarak mercimeğin ekim nöbetine sokulmasını teşvik edin ve kurumsal düzeyde yardımcı olun.

Eğer ekim nöbetine mercimek bitkisi sokulursa, hem mercimeğin ekim alanları genişletilmiş olur, hem üretiminde bir artış sağlanmış olur.

Öte yandan ekim nöbetinde mercimeğe yer verilmesi durumunda, her yıl İç Anadolu ve Güney-Doğu Anadolu bölgelerimizdeki buğday alanlarında önemli verim ve kalite kayıplarına sebep olan Kımıl ve Süne gibi zararlı böceklerinin salgınları da önemli ölçüde kırılmış olur.
Tohumdan, gübreye, ilaca ve sulamak için kullanılan malzemelere kadar bütün girdilerin maliyeti düşük ve sabit tutunuz. Üreticilere ayrıcalık tanınarak mazot fiyatlarını indiriniz. Sanayici ve ithalatçıyı asla tarımsal tedarik için korumayınız; tarımda üreticileri ve tüketiciyi koruyunuz.


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR